Sómese a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

Sómese címmel a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínházzal közös előadást mutat be Nagy Kopeczky Kálmán rendezésében a zalaegerszegi Griff Bábszínház; a Benedek Elek szövegének felhasználásával színpadra állított darabot először szombaton Zalakaroson mutatják be.

A színház szakítani akart azzal a hagyománnyal, hogy a bemutató csak a zalaegerszegi gyermekeknek szól - indokolta a helyszínválasztást Pinczés István igazgató a szerdai sajtótájékoztatón. A zalakarosi bemutató után a társulatnak arra is lesz lehetősége, hogy a nézői reakciókat beépítsék a szeptember 21-i zalaegerszegi előadásba - magyarázta Pinczés
Hozzáfűzte, hogy a lírai telítettségű, színvonalas produkcióhoz a Griff adja a teret, a technikát, a színészeket, a bábokat a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház művészei készítették el, a darab rendezője pedig a színház igazgatója. 
Nagy Kopeczky Kálmán a mese szerepét emelte ki. Mint fogalmazott, a 21. században a mesék egyre inkább háttérbe szorulnak. A magyar népmesék komplexek, szépek, pontosan leírják, milyen helyzetben hogyan ildomos, erkölcsös viselkedi, megtanítanak arra, hogyan kell élni, mit kell tenni a főhősnek, hogy elérje a célját. Az előadás - amely ötvözete a mesemondásnak és a bábszínháznak - jó kapocs tud lenni, és majd talán a színházba járó gyermekek igényelni fogják a szüleiktől a mesemondást - magyarázta a rendező. 

n_griff

Szólt arról is, hogy Benedek Elek meséi erkölcsi tartalmat közvetítenek. A Sómesében például szép fordulat, amikor az apa rájön, hogy tévedett, ország-világgal keresteti a lányát és a gyermeke is megbocsájt neki. Nagy Kopeczky Kálmán szerint ma sajnos ennek az ellenkezőjét látjuk, pedig az igazi szeretet lényege, ha felismerjük a tévedéseinket, és "ki tudjuk mondani, hogy kérlek, bocsáss meg" - hangsúlyozta a rendező. 
A klasszikussá vált Sómesében az öreg király három lányát kérdezte, hogyan szeretik őt. A legkisebb lánya erre azt válaszolta, mint az emberek a sót, és csak a történet végén derül ki, hogy só nélkül ugyanúgy nem lehet boldogan élni, mint szeretet nélkül.
A szeptemberben több mint tíz alkalommal látható Sómesében Sóanyó szerepét Czegő Teréz játssza, az öreg királyt Farkas Attila alakítja. A további szerepekben Benkő Zsuzsannát, Medgyesi Annát, Szilinyi Arnoldot és Balázs Lászlót láthatja a közönség.
Szemes Péter, a Griff irodalmi vezetője arról számolt be, hogy megalakult a Külső Dramaturgiai Tanács, így a pedagógusokból álló szervezet is dönthet arról, hogy milyen előadásokat tűzzenek műsorra, milyen bábokat használjanak, hiszen ők találkoznak nap mint nap azokkal a gyerekekkel, akikre nézőként számíthatnak. 
Szeptembertől DVD-műhely működik a színházban, a megújult honlapon látható lesz az előadás rövidített változata, a kész produkciót pedig a premier után rögzítik majd.

MTI

süti beállítások módosítása