Csizmadia Tibor: Többszintű az értékvesztés

A Magyar Színházi Társaság elnöke a POSZTról, az első Országos Színházi Évadnyitóról és a szakma helyzetéről nyilatkozott a 168 órának. Lapszemle.

A lap újságírója, Sztankay Ádám elsőként a Pécsi Országos Színházi Találkozóról és az első Országos Színházi Évadnyitóról kérdezte Csizmadia Tibort. “A POSZT művészeti vezetését tavaly vette át Márta István a lemondott Jordán Tamástól. Az előző rendezvényt az útkeresés feszültségei jellemezték, az ideit a kompromisszumkeresés. Tegyük hozzá: az erdélyi Bányavirágot leszámítva hiányoztak a komoly társadalmi kérdésekkel foglalkozó előadások. Aztán az országos évadnyitón örültek egymásnak a szakmai emberek, bár úgy tűnhetett, csak kivezényelték oda őket. Az államtitkári megnyitó valójában csökkentette az esemény súlyát. Szerencsésebb lett volna, ha akár csak felsorolás szintjén, de szó esik a legfontosabb problémáinkról is. A színházak a csökkenő támogatás, a fogyatkozó nézőszám miatt kisebb pénzből egyre több és kommerszebb darabot mutatnak be éppen azért, hogy a publikumot visszaszerezzék” – fogalmazott Csizmadia a lapnak.

csizi

A Színházi Társaság elnöke bírálta, hogy csökkentik a szakmai kitüntetések számát, amelyekkel több pénz fog járni. “Ez a javaslat olyan értékrendet borít fel, amelyet a szakma olykor komoly harcok árán alakított ki” – vélekedett Csizmadia.

Arról is szót ejtett, hogy az Új Színház igazgatói kinevezését a színházi szakma óriási traumaként élte meg és megtapasztalta, ‘a politika - minden tiltakozás ellenére - bármikor képes a legdurvábban belenyúlni a rendszerbe’. A Budapesti Kamaraszínház, a Játékszín bezárása kapcsán pedig elmondta, ilyen helyzetekben a szakma valójában eszköztelen, képtelen az összefogásra. Csizmadia szerint ennek az az oka, hogy a színháziaknak van egy rétegük, amely a jelen helyzet haszonélvezője, egy másik kör pedig nem teheti kockára az egzisztenciáját. Az MSZT elnök úgy gondolja, többszintű az értékvesztés, a színházak kapcsán sem körvonalazódik olyan életképes új struktúra, amely a jelenlegit leválthatná és a helyzetre nem megoldás, hogy 2013-tól új besorolás alapján finanszírozzák majd a színházakat.

Vidnyánszky Attila, a jobboldaliak Magyar Teátrumi Társaságának elnöke korábban a liberálisnak titulált színházvezetőket - megjegyzem, mára kevesen maradtak közülük a posztjukon - két fő okból kritizálta: az általa egységesnek tartott színházi eszményeik, valamint az erős érdekkapcsolataik miatt. Ugyanakkor Vidnyánszky köreiből még nem hallatszottak olyan komoly színvonalú - ideológiáktól mentes - színházszakmai, esztétikai megfogalmazások, amelyek megszokottak voltak a kritikája alá vett színháziak legjelesebbjeitől. Más kérdés: a mai helyzetben utóbbiak inkább csak hallgatnak” – fogalmazott Csizmadia Tibor.

A teljes interjút a 168 órában olvashatják.

süti beállítások módosítása