Készül a János vitéz a Pécsi Nemzeti Színházban

A János vitézzel indítja 2012/2013-as évadát a Pécsi Nemzeti Színház, folytatva a tavaly megkezdett családbarát koncepciót.

A pécsi színház ajánlója:

Petőfi Sándor János vitézét népmesei hősként ismeri mindenki. Kukorica Jancsi meséje, szép és tiszta szerelmi története igazán őszintén, túlzásoktól mentesen szól a hazaszeretetről, ezáltal mindenkit megérint, minden korosztályhoz szól. Kacsóh Pongrác népdalként ismert dallamaival együtt válik a történet egészen mélyre ható, érzelemgazdag előadássá, melyben szeptember 21-től gyönyörködhet majd a pécsi közönség, kisgyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel.

A Petőfi-mű ihletettségében készült daljáték már az ősbemutatón, 1904-ben óriási sikert aratott, és egymás után százhatvanötször játszották el. Erre a magyar színházi életben korábban nem volt példa. Alig fél szezon alatt kétszázezer néző látta az előadást, a zenés játék kottájából félmillió, szövegéből egymillió példány fogyott el. Néhány hónapon belül huszonkilenc vidéki színház vette meg a darab előadási jogát. A János vitéz az első magyaros témájú zenés színpadi játék, amelynek 1904-es bemutatása a magyar öntudat ápolására való igényt elégítette ki, amit a pesti polgár akkorra már a színháztól is elvárt.
Bakonyi Károly számos nagy sikerű operettlibrettó szerzője (Bob herceg, Mágnás Miska). Heltai Jenő vígjátékai kifinomult technikával, ironikusan jelenítették meg a polgári létforma erkölcsi ferdeségeit. Verses színműveiben (A néma levente) különböző korok vígjátéki hagyományait újította meg. Kacsóh Pongrácz zeneszerzőt, Csipkerózsika című daljátékára felfigyelve Bakonyi Károly felkérte a János vitéz megkomponálására. Kacsóh a munkát 5 hónap alatt végezte el.
nagyviktorproban
Nagy Viktor rendező a János vitéz próbáján a közönséggel a Pécsi Nemzeti Színház Nyílt Napján
(Fotó: pnsz.hu)
A János vitéz c. daljáték bemutatójának időpontja: 2012. szeptember 21. 19.00
Helyszíne: Pécsi Nemzeti Színház, nagyszínház
Zeneszerző: Kacsóh Pongrác
Írta: Heltai Jenő - Bakonyi Károly
Rendező: Nagy Viktor
Zenei vezető: Bókai Zoltán
Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Rátkai Erzsébet
Koreográfus: Vincze Balázs
Kukorica Jancsi: Wunderlich József e.h. / Sándor Péter e.h.
Iluska: Györfi Anna / Kulcsár Viktória e.h. / Hekler Melinda e.h.
A gonosz mostoha: Sólyom Katalin
Bagó: Sándor Péter e.h. / Götz Attila
Strázsamester: Ottlik Ádám
Francia királylány: Kulcsár Viktória e.h. / Hekler Melinda e.h.
Francia király: Stenczer Béla
Bartolo, a falu csősze: Urbán Tibor
Közreműködik a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara, a Pécsi Balett, és a Pécsi Szimfonietta

süti beállítások módosítása