Megnyílt az újjáépített Fővárosi Művelődési Ház

Megnyílt az újjáépített Fővárosi Művelődési Ház (FMH) a XI. kerületi Fehérvári úton pénteken. A mintegy 2100 négyzetméteres komplexum csaknem 800 millió forintból valósult meg.

Szűcs Ferenc, az FMH szakmai vezetője az MTI-nek elmondta, hogy másfél év alatt valósult meg az építkezés. Az új művelődési központ pont akkora, mint a régi, 1951-ben készült épület volt. Mint fogalmazott: az új ház a régi programokkal üzemel tovább. 

fmh "Egyfajta reinkarnációról beszélünk, hiszen ugyanazokkal a programokkal készülünk, táncházzal, a Muzsikás együttessel, folklór-kézműves foglalkozásokkal, Illés-klubbal, foglalkozásokkal, gyermekprogramokkal" - fogalmazott Szűcs Ferenc. Megjegyezte: szombaton és vasárnap FMHáztűznéző címmel számos programmal várják a nagyközönséget, lesz népi játszóház, ékszerkészítés, társastánc és capoeira bemutató, háznyitó táncház is.
Palásti Béla, a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMI) elnökségi tagja elmondta: az építkezéssel a 21. század igényeinek megfelelő épület készült el. Felidézte: 1997-ben került a TEMI tulajdonába az ingatlan, de már akkor tudták, az épület felújítására nem rendelkeznek elég forrással, ezért döntöttek a telekcsere mellett, amelyet egy ingatlanforgalmazó céggel bonyolítottak le. 
Tóth Csaba, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott: szerethető, fenntartható, új kulturális törekvéseket is befogadó, a környezeti kihívásokra választ kereső és találó intézmény szeretnének lenni. Az igazgató emlékeztetett ara, hogy nem előzmény nélküli helyet kell működtetniük, hanem egy gazdag múlttal rendelkező, "mára legendává vált" épületet.
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte az FMH újjáépítését, mert állami és európai uniós pénzek nélkül sikerült új épület avatni, az építkezéshez az Emberi Erőforrások Minisztériuma csupán 20 millió forinttal járult hozzá. Az államtitkár kiemelte, hogy az idén 450 millió forintos támogatást nyújtott az állam a TEMI-nek, és hasonló összeget terveznek a következő évre is.

süti beállítások módosítása