Megpróbálni élni… - Kemény Judit életműve a Nemzetiben

A Nemzeti Színház nyílt napján a színes programkavalkád egyik sarokköve a Kemény Judit képzőművész életművének emléket állító gyerekprogram, könyvbemutató és tárlat volt. A kiállítás kurátora, a könyv szerzője, Bretus Imre mesélt.

- Ki volt Kemény Judit? Mit kell tudnia róla a közönségnek?

- Kemény Judit azok közé a tehetséges, autonóm képzőművészek közé tartozott, akik életük legfontosabb korszakában 1948 és 1985 között majdnem teljes elszigeteltségben éltek. Kemény Judit kislányként eldöntötte, hogy a művészetre teszi fel az életét, ebben segítették korabeli barátai, a költő Weöres Sándor, Anna Margit, Vajda Júlia, és a Dél-Afrikába emigrált Borbereki Kovács Zoltán szobrász is. Tehetségének ellenére – ideológiai okok miatt - eltanácsolták a Képzőművészeti Főiskoláról 1945-ben, majd 1948-tól, az első retrospektív kiállítására, hatvanhat éves koráig, 1984-ig kellett várnia.

- Mi volt ennek az oka?

- Egyrészt az, hogy az aktuális rezsim a polgári származása, és szellemi elkötelezettsége okán nem vett tudomást a művészetéről, másrészt az, hogy az 1940-es évek második felében az absztrakt alkotók közé sorolták, és ezzel hosszú évtizedekre megpecsételődött a sorsa. A művészek és alkotó emberek mellőzése, elszigeteltsége ma újra aktuális téma, ezért gondoltunk arra, hogy megmutassuk a nagyközönségnek ezt az életutat. Ami még érdekes információ lehet Kemény Judit kapcsán, hogy sógora a szintén mellőzött Hamvas Béla író, filozófus volt, és édesapja, Kemény Gábor pedagógustól kapta meg mindazt a szellemi indíttatást, ami aztán egész életében elkísérte Juditot.

kemeny

- Szeptember 16-án, a Nemzeti Színház nyílt napján milyen programmal találkozhatnak a nézők Kemény Judit életműve kapcsán?

- Három pillérre építkezik a Nemzeti Színház nyílt napja Kemény Judit vonatkozásában. Egyrészt a Judit által írt mesére – melynek A megtalált otthon a címe, és Kócos Kata, Pöttöm Peti a főszereplői – melynek kapcsán a Judit által készített bábokkal Bánfalvi Eszter és Szatory Dávid közös játékra várja a gyerekeket a Gobbi Hilda Színpadon. Másrészről Megpróbálni élni címmel lesz egy könyvbemutató, amely Kemény Judit életútját mutatja be, valamint egy kiállítást nyitunk meg a zene által ihletett alkotásaiból. Ennek keretében harminc szoborterv-rajzot tekinthetnek meg a látogatók, amelyek – ha elkészülhettek volna – olyan épület nagyságú „hangszerek” lennének, amelyeket a természet erői, a szél, az eső meg is szólaltathattak volna. A könyvbemutató és a kiállítás házigazdája Alföldi Róbert. Az életmű bemutatásának ez lesz az első állomása, ezután a Commerzbank Galériában láthatják majd az érdeklődők Kemény Judit életművét.

Forrás: nemzetiszinhaz.hu

süti beállítások módosítása