"Szeretem az állandóságot" - Mikó István mesélt

A baktert alakítja Mikó István a Turay Ida Színház legtöbbet játszott előadásában, az Indul a bakterházban. A színésszel a delmagyar.hu készített interjút. Lapszemle.

A delmagyar.hu interjújából:

Mikó István, a Turay Ida Színház művészeti vezetője elmondta, az Indul a bakterház majdnem a legrégebbi darabjuk és a legtöbbször adták elő, már száz előadás fölött járunk. "Öt-hat éve mutattuk be, nagyon szeretem, mert egészen más módon közelíti meg a történetet, mint a film. Az első különbség az, hogy nálunk a mesélő, Regős Bendegúz nem egy kisgyerek, mint a többi feldolgozásban és a filmben. A főszereplő, Boros Zoltán az írót személyesíti meg, aki visszamegy az időben, előttünk változik át felnőtt fiatalemberből kópé kisgyerekké. Hatásos és jó dolog gyerekekkel együtt játszani, de egy színész kolléga már sokkal többet tud színészi szempontból, színesebben, jobban tudja alakítani a figurát" - mesélte az előadásról.

Saját szerepét, a baktert nagyon hálás és jó figurának tartja. "Egyszerűsége, butasága és szeretnivalósága egyszerre jön ki a karakterből, ezért szeretem játszani – és a közönség is szereti" - tette hozzá.

Mikó a Turay Ida Színház kapcsán elmondta, van két-három állandó helyük Budapesten, de nincs önálló színháza a társulatnak. "A Turay Ida Színház több mint tíz éve él és virul, elvisszük a darabokat olyan helyekre, ahová a kőszínházak nem tudnak eljutni. Ez a színház betölti azt az űrt, amelyet a Déryné Színház hagyott maga után. Nagyon sokféle helyszínen, városban, közönség előtt játszunk. Ez is a nehézség egyben: úgy kell például kitalálni a díszletet, hogy át tudjuk transzformálni a különböző helyszínekre, de ebben a díszletes, műszaki gárdánk már nagyon gyakorlott" - árulta el.

bakter

A színész úgy fogalmazott, szeret egy társulathoz tartozni, a Thália Színháznál töltötte színészi élete első 17 évét, utána sok évig a soproni Petőfi Színház társulatához tartozott. "Szeretem az állandóságot, de annak is van varázsa, hogy mindig más és új közönséggel találkozik az ember, más közegben játszhat. Jó, ha lecövekel valahol az ember és hívja magához a nézőket, de manapság a társulati lét szép lassan megszűnik" - mondta Mikó István, akinek a muzsika végigkísérte az életét.

Zenés munkáiról is beszámolt: "Jelenleg is sok darab zenei összeállítója, közreműködője vagyok. Kálmán Imre Cigányprímás című operettjében hegedülök a színpadon, Móricz Zsigmond Sári bírójában – amelyet magam rendeztem – mi szolgáltatjuk a kollégákkal a zenét. Eredeti népdalokat játszunk, amelyeket – bármilyen hihetetlen – Móricz Zsigmond gyűjtött. Hamarosan bemutatjuk az Aszfaltmuzsikusok című darabot, amely utcazenészekről szól: ebben szintén magunk muzsikálunk, akik játsszuk a szerepeket."

Az interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása