8 milliárd 300 millió forintra nő az Opera támogatása

Nyolc milliárd 300 millió forintra nő jövőre a Magyar Állami Operaház támogatása.

A jövő évi költségvetésben 8,3 milliárd forintot irányoztak elő a Magyar Állami Operaház támogatására - jelentette be hétfőn L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a dalszínház évadnyitó társulati ülésén.

Az államtitkár hangsúlyozta, bízik abban, hogy a sok egyeztetéssel kialakult javaslatot megszavazza a parlament.
Társadalmi igény van arra, hogy a magyar kultúrának legyenek zászlóshajói, a Nemzeti Színház mellett így tekint a kulturális kormányzat a Magyar Állami Operaházra is. A támogatás növelése jelzi, hogy stratégiai rangú intézménynek tartják a dalszínházat - hangoztatta évadnyitó beszédében L. Simon László.

opera

Az Operaház 2012. évi költségvetési támogatása 5,3 milliárd forintról indult, de a 2011-12-es évad elején elvontak 1,7 milliárdot, majd 2012 áprilisában rendkívüli támogatásként 1,4 milliárd forintot visszapótolt a kormány. Ebből 841 millió forint fordítható beszerzésekre, 112 millió forint jut kisebb felújításokra. A dalszínháznak december 15-ig kell elszámolnia az összeggel.
Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató szerint az Operaházban rengeteg innovációnak kell történnie ahhoz, hogy a megnövelt támogatás tartalmat nyerjen. Ahogy tavaly a Bánk bán, idén a premier előtt álló Hunyadi László úgynevezett ősváltozatait lemezre vették. Opera trezor elnevezéssel minden évben rögzíteni és kiadni szándékoznak egy-egy "operakincset". A két Erkel-operát átdolgozott, modernizált verzióban játsszák, de emellett szükséges az eredeti megőrzése, hangzó anyagként életre keltése - hangsúlyozta.
Ókovács Szilveszter közölte: a most következő évad feszített lesz, mert nő az előadásszám. Mindenben a "legekre" törekszenek, ezzel is a támogatás növekedését kívánják megszolgálni. Hétszáz közalkalmazott tagjával a dalszínház az ország legnagyobb együttese, de mindenki, aki fellép a házban, a társulat tagjának tarthatja magát. 
Az innováció része, hogy igényes produkciókat juttassanak el vidéki városokba, 75 ezer gimnazistát vonzzanak a házba, ezzel megalapozva a műfaj iránti érdeklődésüket, és az Opera nagykövetei cím létrehozásával feladatot adjanak a pályáról kifelé tartó művészeknek - tette hozzá.
Solymosi Tamás balettigazgató bemutatta a dalszínház két művészeti főtanácsadóját, a világot bejárt Nagy Iván balettművészt és a szintén világhírű énekest, Marton Évát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakának vezetőjét. 
Mozsár István megbízott ügyvezető igazgató elmondta, kisebb felújításokat már elvégeztek az Ybl-palotában, karácsonyra az új díszkivilágítás kialakításának első szakasza fejeződik be. Nem használt tereket nyitnak meg, az egyikben állandó operamúzeum létesül. 
Az Erkel Színházról szólva elmondta, hogy 1,7 milliárd forintos beruházási projektet hagyott jóvá a kormány. A közbeszerzési eljárás előminősítése hétfőn zárul. A munkálatokat november 5-én kezdheti a kivitelező. Márciusra ugyan a teljes rekonstrukció biztosan nem készül el, de a kivitelezői szerződés előfeltétele, hogy az Erkel Színházban 2013 március elején játszani lehessen. 
A tavaszi évad befejeződése után, nyáron folytatják munkát, amelyet szeptember végére kell befejezni. Plusz, végleges próbahelyek megszerzésére kaptak felhatalmazást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. Ha mégis vis major állna elő, B tervet is készítenek egy alternatív játszóhely megtalálására - közölte a megbízott ügyvezető igazgató.

süti beállítások módosítása