'A közönség a legfontosabb' - Tánctalálkozó Pécsett

A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében a Pécsi Balett hatodszorra is megünnepli a kortárs táncot a szakma legjobbjaival és a pécsi közönséggel szeptember 27-30. között. A Pécsi Balett és a Tánctalálkozó igazgatójával, Vincze Balázzsal beszélgetett a Time Out Pécs.

A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóról:

Négy nap alatt tizenhat társulat művészei szórakoztatják a közönséget a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón, amelyet szeptember 27. és 30. között rendeznek a baranyai megyeszékhelyen.

Az immár hatodik alkalommal meghirdetett esemény házigazdája, a Pécsi Nemzeti Színház az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az előadások sora szeptember 27-én, a Győri Balett Queen-Balett című produkciójával veszi kezdetét, amelyet másnap a Lázár Eszter és alkotótársainak Testbeszéd Projekt 3 című térspecifikus táncműsora követ. 
Szintén szeptember 28-án mutatkozik be Pécsen Fodor Zoltán Társulata, az Inversedance a Tudatalatti című egyfelvonásossal, az este második részében a Bozsik Yvette Társulat Az Ezeregyéjszaka virágai című, felnőtteknek szóló táncszínházi előadását láthatják az érdeklődők.
Szeptember 29-én Góbi Rita Társulata jelentkezik térspecifikus produkcióval, majd a Tánccsillagok a Kultúra Városában című gálaestre kerül sor. Utóbbi igazi táncünnepet ígér olyan kiváló együttesek részvételével, mint a Budapest Táncszínház, a Duna Művészegyüttes, a GoBe Társulat, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, a Pécsi Balett, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Táncművészeti Tagozata, valamint a TranzDanz.
A szeptember 30-i zárónapon a Közép-Európa Táncszínház és a Gangaray Dance Company ArTeRrOr című előadása, valamint a Frenák Pál Társulat legújabb produkciója, a Hymen lesz műsoron.
A Magyar Táncművészek Szövetsége a találkozó idején tartja kihelyezett elnökségi ülését Pécsett. Szeptember 27-én egy táncművészeti fórumra kerül sor, amelyen a táncművészet aktuális helyzetét és szerepét vitatják meg a résztvevők.
A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót 2007-ben rendezték meg először azzal a céllal, hogy a pécsiek és a városba látogató hazai és külföldi vendégek számára megmutassák a baranyai megyeszékhely eredendően sokszínű tánckultúráját, továbbá a nemzetközi táncművészet sokféle árnyalatát.
Az eseményről részletes információk a www.tanctalalkozo.hu internetes oldalon olvashatók.

vincze

Vincze Balázs szavaival:

Már hatodik alkalommal rendezitek meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót. Milyen a fesztivál fogadtatása?

2007-ben rendeztük meg először a találkozót. Azért is mertünk belevágni, mert a városban van létjogosultsága egy ilyen rendezvénynek egy több mint ötven éve működő táncegyüttes mellett. Pécsett kialakult egy táncszerető közönség, ilyen szempontból könnyebb dolgunk volt. A fesztivált az EKF-cím hívta életre, nem egy már meglévő fesztivált próbáltunk feltuningolni 2010-re.

A zenit viszont nyilván 2010 volt.

A csúcspont mindenképpen 2010-ben volt, de akkor is úgy gondoltam, hogy ha már négy éven keresztül meg tudtuk rendezni a fesztivált, akkor megél a találkozó ebben a városban a további években is. Magyarországon a győri táncfesztivál mellett nincs más ilyen típusú rendezvény, úgy éreztük, két alkalmat ez a kis ország kibír.

A tánctalálkozó vállalt célkitűzése volt, hogy a szegedi, győri és pécsi társulatokat összehozza. Mennyire vált ez szerves együttműködéssé?

2007-ben az volt a célom, hogy a három vidéki együttes egy közös produkciót hozzon létre 2010-re. Ez sajnos anyagi okok miatt nem valósulhatott meg, de együtt dolgoztunk a táncfesztivál létrehozásán. Minden évben volt olyan est, amikor együtt lépett fel a három együttes, az idei találkozó lesz az első kivétel, mivel idén 25 éves a Szegedi Balett, így ők egész évben ünnepelnek.

Az évek során viszont sokkal nagyobb dolog született, mint egy közös produkció: ez a három vidéki együttes összefogott, közösen képviselteti magát fórumokon, a minisztériumban is egységes, a közös gondolkodás elkezdődött, ami összekovácsolt minket és a táncszakmát is. Ha nem is erre számítottunk a kezdetekben, de ez lett a gyümölcse az együttműködésnek.

Az idei fesztiválból melyik programokat emelnéd ki?

Én nagyon-nagyon büszkén vállalom, hogy sok más fesztivállal szemben, amely szakmai fesztivál akar lenni, a pécsi találkozó a közönségnek szól. Szerencsés voltam, hogy olyan mestereim voltak, akiknek mindig a közönség volt a legfontosabb. Én ezt megtanultam, és mikor a színpadra kimentem, soha nem akartam senki másnak sem megfelelni, se igazgatónak, se koreográfusnak, csak a közönségnek. Ezt a fesztivált is így építem föl.

Két „közönségcentrikus” nap lesz: a Győri Balett a Queen-balettel nyitja meg a fesztivált szeptember 27-én. 29-én pedig a Gálán minden nagy együttes fellép. Ez a táncfesztiválon mindig a legsikeresebb nap, a pécsi közönség nagyon szereti az ilyen gálákat, mikor megjelenik az emberség, láthatják azokat is a színpadon, akik a színpadra állítják a darabokat.

A további fellépőknél, a Frenák Pál társulatnál, Bozsik Yvette-nél és a Közép-Európa Táncszínháznál már jelen van a fizikai lét, a tánc, amely nem kimondottan egy történetmesélés, hanem a mozgásról szól. Az izomzat, a zene és a test harmóniáját kell figyelni. De Pécsett ez is nagyon sikeres. Mindig azt szoktam mondani, hogy ennek a városnak van egy haladó csoportja, a Pécsi Baletten nevelkedettek, akik értik a mozdulatokat, nem kell, hogy egy dramaturg álljon a középpontban.

Sokan kérdeztek a fesztivál nemzetköziségéről is. Én ezt fricskából zárójelbe szerettem volna tetetni, de végül így maradt. Már múlt évben is azt mondtam, hogy a zeneszerzők külföldiek… Egy jó, külföldi társulat meghívásához nagyon sok pénz kell, ez tavaly és idén sem állt rendelkezésre. De magunkat és a minőséget, amelyet képviselünk, hívhatjuk nemzetközinek.

 Forrás: MTI, Time Out Pécs 2012/szeptember

süti beállítások módosítása