Bodó Viktor drámája a Nyitrai Nemzetközi Színházfesztiválon

Bodó Viktor Anamnesis című darabját először mutatja be Szlovákiában a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság a pénteken kezdődő Nyitrai Nemzetközi Színházfesztiválon. Az egyhetes rendezvény Közép-Európa egyik legfontosabb színházi fesztiválja, idén összesen 10 országból érkeznek társulatok 13 darabbal.

Martina Vannayová, a fesztivál művészeti tanácsának tagja az MTI-nek elmondta, hogy a magyar darabok mindig nagy sikert aratnak Nyitrán. "Sokan vannak, akik értenek a városban magyarul, számukra pedig ez nagyon pozitív és eredeti élmény. A szlovák közönség is közel érzi magához a magyar darabokat, hiszen a két nemzetet nagyon sok kulturális és társadalmi szál köti össze" - fogalmazott Martina Vannayová. 
A város közönsége előtt nem idegen Schilling Árpád és a Krétakör vagy Pintér Béla rendező neve sem. Mindketten már többször is felléptek egy-egy produkcióval a fesztiválon. Martina Vannayová hozzátette: annak különösen örülnek, hogy idén Bodó Viktort tudják fogadni, aki először jár Nyitrán. "A magyar rendező a hazáján kívül Ausztriában és Németországban is elismert, sőt, meghívást kapott a rangos berlini színházi találkozóra is" - magyarázta a művészeti tanács tagja. 

A 21. évfolyamába lépő rendezvény idei témája a bűn és a bűntelenség. Az összes előadás valamilyen módon a társadalom és az egyén bűnösségét vagy éppen bűntelenségét vizsgálja. A szervezők célja mindig eredetit és újat nyújtani, olyan rendezőket meghívni Nyitrára, akik elismert nevek a szakmában. Idén a fesztiválon a nézők a magyar produkción kívül láthatják a Németországban élő argentin koreográfus, Constanza Macras Mindenre nyitottan című táncos előadását, amelyben a profi táncosokon kívül magyar, cseh és szlovák roma művészek is vendégszerepelnek. A darab a romák életét, sajátos kultúráját és identitását mutatja be a táncon és zenén keresztül.
A fesztivál vendége lesz továbbá Nagy-Britanniából Tim Etchells rendező és a Forced Entertainment társulat, Belgiumból Lisbeth Gruwez táncosnő és koreográfus, valamint a lengyel Marcin Liber is.   A bemutatókon kívül több mint 70 kísérőprogram várja a látogatókat, például közönségtalálkozók, gyereknek szóló előadások, filmvetítések.

süti beállítások módosítása