Jubileumi gálát rendeztek Zalaegerszegen

Évadnyitóval egybekötött jubileumi gálaműsorra várta a közönséget szombaton az alapításának harmincadik évfordulóját ünneplő zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház.

A Zalai Hírlep cikkéből:

Vörös szőnyegen sétálhattak be a színház épületébe az érdeklődők, akik az előcsarnokban nemcsak megnézhették, de fel is próbálhatták a jelmezeket.

Elsőként Kovács Olga színművésznő kalauzolta a kulisszák mögött az érdeklődőket, akik bekukkanthattak egyebek mellett a felújított öltözőkbe, körülnézhettek a fodrásztárban, a társalgóban, láthatták a zsinórpadlásról aláereszkedő díszletet, megtudhatták, hogy a folyosón található hosszú asztalon kapnak helyet esténként az előadások kellékei, és hogy a szereplőknek nem kell egész előadás alatt a függöny mögött várni minden jelenésre, hanem a hangszórókon keresztül az ügyelő hívja őket a színpadra.

zala

Fotók: Pezzetta Umberto

A kulisszajárók a teátrum direktorával, Besenczi Árpáddal is találkozhattak, aki szerint az, hogy ez a színház harminc éve működik és van egy közönsége, egy bázisa, melyre építeni lehet, elvitathatatlan az elődöktől, Ruszt Józseftől, Halasi Imrétől, Bagó Bertalantól, Bereményi Gézától és Stefán Gábortól.

"Az elmúlt két és fél év pedig már a miénk. Ha az ember nem ismeri a múltját, nem tud jövőt építeni. A teátrum ma már középkorú, de veszélyes a ma történéseinek üzenete: nagy múltú budapesti színházak zárják be kapuikat. Remélhetőleg ez nem érinti a vidéki társulatokat, hiszen nagyszerű, hogy három évtizede néhány ember kiharcolta, hogy legyen a városnak állandó együttese. Ruszt József szellemisége ma is meghatározó, azt tartotta, hogy a színház elsősorban népszínház, vagyis nincs bulvár- vagy művészszínház. Jó előadásokat kell létrehozni" - tette hozzá Besenczi Árpád.

A színház előtti téren eközben Ecsedi Erzsébet és Ecsedi Csenge a Bálna bál című zenés gyermekműsorral szórakoztatta a nézőket, majd az idén Zalaegerszegre szerződött színészek mutatkoztak be: Kató Balázs, Mikita Lilla és Farkas Gergő is fellépett egy-egy dallal, prózával. Ezt követően divatbemutatót tartottak a társulat ifjú tagjai.

Az est rendhagyó módon telt, ezúttal a színház régi és jelenlegi dolgozóinak többsége – mindenki, aki nem szerepelt – a nézőtéren foglalt helyet: születésnapi ünnepség részesei voltak. A program múltidéző vetítéssel kezdôdött, majd Gyutai Csaba polgármester köszöntötte a gála részeseit.

Az est fénypontjaként két új örökös tagot is avatott a teátrum.

gyorgy

– Nagy megtiszteltetés, többet ér számomra mint három Kossuth-díj – fogalmazott György János színművész, akit teljesen váratlanul ért a momentum, először el sem akarta hinni, hogy vele történik. Hozzátette, sosem volt talán olyan lámpalázas színpadra lépés előtt, mint az örökös tagság elismerésének átvételekor.

halasi

– Ez a teátrum különleges helyen van a lelkemben és a szívemben, hiszen az a 15 év, amit itt eltöltöttem, örökre meghatározta a színházi létemet, működésemet és mind a mai napig kitörölhetetlen nyomot hagyott bennem. Az elismerés bizonyossá tette számomra mindazt, amit eddig is tudtam, azt, hogy az egerszegi színház nélkül ma nem az lennék, aki vagyok – összegzett Halasi Imre, a színház volt direktora. – Folyton és állandóan féltő gonddal figyelem a teátrum sorsát, akkor is, ha ritkán járok itt. Remélem, a következő 30 év szintén sikertörténet lesz.

A gála keretében a társulat azon tagjai is díjat vehettek át, akik az alapítás óta a színházban dolgoznak: elismerés illette Szőke Juliannát, a jelmeztár vezetőjét, jelmeztervezőt, Fitos Ferenc gépkocsivezetőt, Nagy Ferencet, a szervezési osztály vezetőjét, Rákos Tibor műszaki vezetőt, valamint Székely Tibor anyagbeszerzőt.

Forrás: zalaihirlap.hu

süti beállítások módosítása