Tánctagozattal bővül a Pannon Várszínház

Hat nagyszínházi produkcióval, két kamara-előadással és három gyermekeknek szóló játékkal várja a nézőket a 2012-2013-as évadban a veszprémi Pannon Várszínház, amely idén tánctagozattal bővül - mondta el a hétfői évadnyitón Vándorfi László igazgató.

A teátrum korábbi állandó játszóhelyének, a volt Séd Filmszínháznak az átépítése miatt az idei évadra a Veszprémi Városi Művelődési Központba költözött, ahol a bérletes előadások sorában a Börtönmusicalt, a Valahol Európábant, az Egri csillagokat, az Egy csók és más semmit, valamint a Tartuffe és a Vigyorgó bűnbánat című darabokat tűzik műsorra. A kamaraszínházi előadások között Idefigyeljenek emberek! címmel Alfonzó-kabarét mutatnak be, amellyel a 20. századi zseni 100. születésnapjának állítanak emléket, A gyáva című, kábítószer-függőkről szóló kétszereplős drámát Kovács Krisztián és Scherer Péter adja elő.

vandorfiVándorfi László

Az évadnyitó társulati ülésen az igazgató bejelentette: a Pannon Várszínházat hármas tagozatú teátrummá fejlesztik. A prózai és a most induló tánctagozat mellett zenei tagozatot is szeretnének létrehozni, ebbe az irányba egy rendhagyó zenés bemutatóval, Mozart Bastien és Bastienne című egyfelvonásos operájával lépést. 
"Nem még egy zenés produkciókban részt vevő tánctagozatot szeretnénk létrehozni, amely létrehoz egy-két önálló produkciót, hanem professzionális, új irányt mutató, a magyar táncművészetben is új és az európai irányzatokhoz kapcsolódó táncműhelyt " - fogalmazott a direktor. A most induló táncműhely vezetői Krámer György és Ladányi Andrea lesznek.
Krámer György, a színház tánctagozatának vezetője elmondta, hogy az igényes kortárs táncszínház műfaját szeretnék megteremteni. Márciusban tartják majd a bemutatkozó premiert, Porcelán, duettek egy házasságból címmel Ladányi Andrea és Krámer György táncolnak majd.
Vándorfi László kiemelte: annak ellenére, hogy a színház nem kerülhetett be az államilag finanszírozott teátrumok körébe, és így évi 10 millió forint támogatástól esik el, nem csökkentették sem a bemutatók számát, sem a teátrum alkalmazottainak létszámát. A színház új tagokkal is bővült, Papp Lívia és Keresztesi László színművészek, valamint Krámer György, és Ladányi Andrea koreográfusok csatlakoztak a társulathoz. 
Vándorfi László szólt arról is, hogy a Pannon Várszínház a veszprémivel együtt összesen négy helyszínen hirdetett egész évadra szóló bérletsorozatot, Balatonfüreden, Inotán, valamint Sümegen a püspöki palotában tartanak bemutatókat. Ismertetése szerint a gyermekeknek szóló előadások között két ősbemutatót tartanak, Egyed Brigitta és Nyakas Krisztina Csudabogarak, valamint Csivir-Csavar című zenés mesejátékait mutatják be. A kicsiknek szól még Weöres Sándor Csalóka Péter című kacagtató játéka.
Némedi Lajos alpolgármester szerint az idei évad csak átmeneti év lesz a társulat számára, mert az átépítés alatt álló korábbi játszóhelye a 2013/14-es évadban Hangvilla néven impozáns formában nyit újra. Hangsúlyozta, hogy a veszprémi kultúrának szerves része a Pannon Várszínház művészeti tevékenysége, a közönségnek szüksége van a teátrumra.

süti beállítások módosítása