Átadták a Gundel Művészeti Díjakat

A pályájuk elején álló fiatal színművészek, filmrendezők, balett- és néptáncosok, zenészek és énekesek közül kiválasztott idei Gundel-díjasok hétfőn este vettéik át elismerésüket.

Az életműdíjat Ráday Mihály városvédő kapta. A díj kurátorai már a tavasz folyamán sorra látogatták a művészeti felsőoktatási intézményeket, hogy kiválasszák a jelölteket - közölte az MTI-vel Korcsmáros Nóra, a Gundel-díj alapítvány titkára.
A színművészeti kategóriában Spiegl Annát és Nagyhegyesi Zoltánt, a filmrendezőiben Lőrincz Nándort és Nagy Bálintot találták Gundel-díjra érdemesnek. A klasszikus balett kategóriában Földi Leát és Rónai Andrást, a néptáncosok közül Szabó Kincsőt és Farkas Mátét választották. 

SpieglSpiegl Anna

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói közül Bán Máté fuvolaművész és Balgova Gabriella operaszakos hallgató kapja meg az elismerést. A képzőművészeti kategóriában Szabó Franciskáé a díj, a "Sztár-lett" kategóriában pedig Horváth Mariann sportriportert ismerték el. 
A 11 tagú testület szakmánként három tagú kuratóriumokra oszlik, valamennyinek Szinetár Miklós az elnöke. A színházi és film kuratóriumban Eszenyi Enikő és András Ferenc, a képzőművészetiben Virág Judit és Kárpáti Tamás, a zeneiben Zimányi Zsófia és Héja Domonkos, a táncban Roboz Ágnes és Solymosi Tamás dolgozott. Az életműdíj jelölésében Alföldy Tádé, a Gundel igazgatója vett részt, a "Sztár-lett" különdíjra pedig a Nők Lapja szerkesztősége jelölt. 

nagyhegyesiNagyhegyesi Zoltán

Szinetár Miklós az MTI-nek elmondta, idén külön figyelmet fordítottak a táncművészeti felsőfokú képzés kiemelkedő tehetségeire, két klasszikus balett tanulmányokat folytató és két más táncműfajban tanuló ifjú tehetséget, ezúttal néptáncosokat ismertek el. 
A Gundel Művészeti Díjat tavaly alakították át: az elismerést az életműdíj kivételével csak pályakezdés előtt állóknak ítélik oda. A díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei és a közülük kikerülő díjazottak is minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindulásához.

MTI

süti beállítások módosítása