"A Fényszórónő" - Különleges árnyékjáték a Bakelitben

Különleges fény- és árnyékjáték produkció is érkezik csütörtök este, 20.30-kor az L1 Táncfesztiválra, melyet a japán Naoko Tanaka vizuális- és előadóművész hoz Budapestre. Erre hívjuk fel a figyelmet.

Mi a látszat? Kifelé irányuló megnyilatkozás, mint a smink, a szín, a fény vagy az árnyék... Egy múló ›üres‹ felszín, ami lehetővé teszi, hogy észrevegyük és felismerjük egymást, vagy akár szerelembe essünk. Szólójában a vizuális és előadóművész Naoko Tanaka a fény-árnyék segítségével a ›látszat‹ és a ›valóság‹ új dimenzióit tárja fel előttünk. 

3

Különleges fény- és árnyékjáték az L1 Táncfesztiválon:

Az L1 Kortárs Táncfesztivál (új nevén L1danceFest) az egyesület legjelentősebb, évente megrendezésre kerülő eseménye az elmúlt időszak során fokozatosan alakult át egy egyre szélesebb földrajzi és előadó-művészeti spektrumot felölelő nemzetközi szemlévé, mely már nem csupán az L1-tagoknak és rezidens művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, hanem elsősorban neves külföldi fellépők munkáit igyekszik megismertetni a magyar közönséggel. Az idei év meghívott országai: Chile, Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Japán, Lengyelország, Nagy Britannia, Németország, Svájc, Svédország és az USA.

A fesztivál színes nemzetközi előadóstábja között köszönthetjük a Németországban tevékenykedő japán származásúTanaka Naoko különleges darabját is.

A darabról:

A Berlinben élő japán származású vizuális- és előadóművész, Naoko Tanaka szólótáncában fény- és árnyékjáték segítségével a ”látszat” és a ”valóság” új dimenzióit tárja fel előttünk. „A Fényszórónő” című installációs performanszában a művésznő egy önmagára megszólalásig hasonlító baba és egy zseblámpa segítségével indul fiktív utazásra... Egyszerű eszközök használatával képzeletének képeit, elfojtott emlékeket jelenít meg, mint például egy étkezőasztal alatt burjánzó erdőt. Fényekből és árnyakból teremtett világa az egész teret meghódítja, kiterjed, eltűnik, majd újra feltűnik. A mozgásnak olyan ismeretlen lehetőségeit tárja fel, amelyek az előadóművészet számára eddig rejtve maradtak. 2Naoko Tanaka Tokióban tanult képzőművészetet, majd 1999-ben érkezett ösztöndíjasként a Düsseldorfi Akadémiára. Ott a Ludica művészkollektíva alapító tagjaként számos színpadi produkció és táncinstalláció alkotója.

süti beállítások módosítása