"Izgulni még nem érek rá" - Marica lesz Bordás Barbara

A Csárdáskirálynő és a Miss Saigon főszerepét is játszó Barbarára kemény időszak vár. Évadbeli két bemutatója, a Marica grófnő és a Bohém Casting egymást követik majd az ősszel. A színésznő reméli, marad majd ideje vacsorát főzni a vőlegényének.

Bordás Barbara 16 éves volt, mikor először eljátszotta a Csárdáskirálynő főszerepét. Az általános iskola zenei osztálya, majd később egy musicalstúdió, már egészen fiatalon meghatározta a pályáját. Egy utazótársulattal járta az országot, és játszotta a legnagyobb operettek szerepeit, egészen addig, míg felvételt nyert az Operettszínház Operett Akadémiájára, amivel egy álma vált valóra. "Emlékszem, amikor kislányként néztem a televízióban a Marica grófnő közvetítését. Áhitattal figyeltem Kalocsai Zsuzsát, Nyári Zolit, és közben arra gondoltam, bárcsak ezen a színpadon állhatnék egyszer én is. DVD-ről láthattam azt is, ahogyan a nagy elődök a Csárdáskirálynőt játszották. Honthy Hanna, Rátonyi Róbert, Németh Marika. Mire az Operett Akadémiára kerültem már nagyjából tisztában voltam vele, kik álltak ezen a színpadon és milyen nagy lehetőség itt énekelni."

Kálmán Imre legismertebb és legtöbbet játszott darabjában, A Csárdáskirálynőben tavaly már Szilviaként láthatta a közönség az Operettszínház színpadán. Barbara most az egyik legkedveltebb, szintén Kálmán által jegyzett operett, a Marica grófnő címszerepére készül, melyet október 19-én mutat majd be a teátrum. "Tudom, hogy a Csárdáskirálynő a legismertebb operett, mindenkinek látnia kell, és én is nagyon szeretem. Nekem azonban mindig is a Marica grófnő volt a kedvenc. A nagybetűs operett. Maricát játszani számomra abszolút álomszerep, pláne olyan elődök után és mellett, akik miatt bizony nagyon magasan van a mérce. Elképesztő bizonyítási vágy van bennem, hogy megálljam a helyem és megfelelő színvonalon teljesítsek. Rövid az időm. A többiek már tisztában vannak a szerepekkel, a viszonyrendszerrel, és bár volt alkalmam szinte gyerekként énekelni Maricát, nekem most bele kell ásnom magamat. Fejtegetem a szerepet, gondolkodom a darabon, hogy kicsit olyan legyen mint én, de természetesen azok a dolgok is benne legyenek, amiket Kerényi Miklós Gábor direktor úr kér tőlem, mint rendező. Fizikailag és lelkileg is nagyon dolgozom a szerepen, így izgulni még nem érek rá. A nagy izgalom majd a főpróba héten jön el, a premier estéjén biztosan a takarásban remegek majd a falak mögött."

bords_barbara_vg2

Ez az izgalom egy-két előadás után természetesen alábbhagy, legyen szó operettről, musicalről vagy éppen operáról. Az idei Miskolci Operafesztiválon ugyanis Puccini Bohémélet című operájából készült modern változatban, KEROŸ ŸŸ rendezésében, Barbara alakította a női főszereplőt, Virágot. A miskolci premier után az idei évadban a darab a Tháliába költözik. Így az operett-szerepek és a tavalyi évadban bemutatott Miss Saigon musical főszerepe után Barbara az opera világában is kipróbálhatta magát. "Mindig a bemutatók után kezdem el jól érezni magam. Addig tele vagyok kételyekkel. A lelkem csak azután nyugszik meg, hogy lement egy-két előadás, látom a reakciókat és hallom a kollégák visszajelzéseit. Ez után kezdem el felhőtlenül élvezni a szerepeimet, bármilyen műfajról is van szó, mert mindegyik ugyanakkora felelősséggel jár. Az opera természetesen egy nehezebb kérdés. Szeretném, ha a műfaj közelebb kerülne a fiatalokhoz és erre tökéletes megoldás ez a darab. Ez azonban a mi felelősségünk is. Az operafesztivál óta jó pár hónap eltelt, de egy szerep akkor is érik, amikor épp nem játsszuk és nem dolgozunk rajta, mert közben a saját életünk is folyik, és ettől csak gazdagabb lesz a darab, amikor majd az ősszel újra hozzányúlunk."

Barbara két premiere mellett szeptembertől továbbra is helytáll a tavaly bemutatott Miss Saigon című musical és Kálmán Imre A Csárdáskirálynőjének főszerepeiben. Sűrű évkezdés lesz, de mint mondja: igazán tartalmas és sokszínű nyárral a háta mögött, újult erővel és izgalommal vág bele a Csillagok évébe. "Dancs Annamarival a Székely vágtán jártunk Erdélyben. János vitézt csináltunk, amit én már korábban játszottam, így az ottlét igazi kikapcsolódás volt. Kiéltük a "női dolgainkat". Vásároltunk, piacoztunk és nagyokat beszélgettünk. Hódmezővásárhelyen operett gála, Baján Miss Saigon, Miskolcon Bohém Casting. Úgy érzem körbejártam a fél világot pár hónap alatt. Születésnapomra egy görögországi úttal lepett meg a kedvesem, és a kezemet is megkérte."

bords_barbara_vg

A színésznő évközben is igyekszik időt szakítani a pihenésre. "A vőlegényem extrém sportokkal foglalkozik. Ő tud kiszakítani a színház világából néha. Neki köszönhetően gokartozom, wakeboardozom, csupa olyasmit csinálok, amit más primadonna szerintem nem sűrűn. Ezzel tényleg ki tudok kapcsolni és még a látóterem is szélesedik. De ami igazán kikapcsol: az a "háziasszonyoskodás". Főzés, mosás, takarítás nekem egyáltalán nem esik nehezemre. Nagyon jó, amikor egész nap nem kell megszólalnom, csak a két kezem munkája számít. Imádom, amikor készen van az étel, tiszta a lakás és mindennek valaki még örül is. A színházban idő kell, míg azt érzem jó, amit csinálok. Az otthoni munkának azonban egyből látványos eredménye van. Vőlegényemnek köszönhetően a befektetett munkám egyből megtérül, az étel eltűnik a tányérról, én pedig meg vagyok dicsérve. Máris más hangulatban indulok próbára vagy előadásra"- mondja Barbara.

Forrás: operettszínház.hu, fotók: facebook.com/bordás barbara offical

süti beállítások módosítása