Romok igaz menedék - Beckett-értelmezés Kolozsváron

Tompa Gábor Romok igaz menedék című rendezését szeptember 19-én 20 órától mutatják be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiójában.

022_0498_ruins_romok_foto_biro_istvan

Fotók: Biró István

“A cselekvések lázas állapota, gyorsasága, intenzitása lehetetlenné tesz bármilyen narratív folyamatosságot. Ezek a bohócszerű menetek Beckett teljes fegyvertárát igénybe veszik: kerekesszéket, kötelet, óriási cipőket, hosszú, fekete télikabátokat, kétágú létrát. A színészek játékai, rutinszerű „tevékenységeik” (a routine angol jelentésének megfelelően, amely cirkuszi mutatványt is jelent) rögtönzött benyomást keltenek, mintha egyéni performanszok lennének, de csakhamar rájövünk, hogy egy aprólékos rendezés állította be őket.”

(Patrice Pavis: A Nélküliség-től a Romok igaz menedék-ig: Samuel Beckett Tompa Gábor olvasatában, avagy hogyan olvassuk az olvashatatlant – Koros-Fekete Sándor fordítása)

025_0513_ruins_romok_foto_biro_istvan

A darabról:

A Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari, Tompa Gábor kollektív alkotásában létrejött táncszínházi előadást 2010-ben már láthatta a kolozsvári közönség, Ruins True címmel a san diego-i Sushi Center for the Urban Arts és a Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukciójában.

079_4563_ruins_romok_foto_biro_istvan

A Romok igaz menedék a kolozsvári társulattal értelmezi újra a becketti szöveget, a nézők Albert Csillát, Györgyjakab Enikőt és Sinkó Ferencet láthatják viszont a színpadon, a koreográfiát Yolande Snaith jegyzi.

099_4679_ruins_romok_foto_biro_istvan

A bemutatót követően szeptember 25-én 20 órától tűzik műsorra az előadást.

süti beállítások módosítása