A FESZ nyílt levele Balog Zoltánnak

Az alábbiakban a Független Előadó-művészeti Szövetség Elnökségének levelét tesszük közzé, amelyet Balog Zoltán Miniszter Úrnak címeztek.

Tisztelt Miniszter Úr!

A VI. kategóriában nyilvántartásba vett független színházak támogatását célzó pályázat kiírási és elszámolási határidejének bizonytalansága évek óta nehezíti, mostanra több esetben el is lehetetleníti az alkotók tevékenységét. Ön ez év júniusában a kötelezettségvállalási moratórium feloldásával és a kiírás gyors jóváhagyásával esélyt adott arra, hogy a pályázók még az őszi évad kezdete előtt tisztában legyenek az ez évre nyújtott támogatás összegével.

A pályázati kiírás szerint a pályázat beadási határidejétől számított 65 napon belül a döntésnek nyilvánosságra kell kerülnie. Ez a határidő 2012. szeptember 19-én lejárt. A hatályos jogszabályok értelmében ugyanakkor a pályázóknak december végéig el kell számolniuk a tárgyévre vonatkozó támogatásokkal!

Sajnos nem egyedi jelenség az utóbbi időben, hogy a pályázati kiírások követelményeinek betartása kizárólag a pályázói oldal kötelezettsége. Az érintettek nagy része – közhasznú civil szervezetként - július óta hiába vár arra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap civil szektorra kiírt működési pályázataival kapcsolatos döntésekről hírt kapjon.

A Független Előadó-művészeti Szövetség, mint a VI. kategóriában alkotók országos érdekvédelmi szervezete ezúton kér sürgős tájékoztatást mindkét pályázat döntéseiről. Továbbá kérjük, hogy a Miniszter Úr tegyen meg mindent a kiszámítható pályázati folyamatok megteremtése érdekében!

Köszönettel

Csató Kata bábművész (ESZME), elnök

Erős Balázs kulturális menedzser (MU színház), alelnök

Goda Gábor koreográfus (Artus), alelnök

Schilling Árpád színházrendező (Krétakör), alelnök

 

Budapest, 2012. szeptember 20.

süti beállítások módosítása