A magyar dráma napja a Pesti Színházban

A Pesti Színházban szombaton ünneplik a magyar dráma napját: a fiataloknak szóló jelenetíró pályázat nyerteseit és a legsikeresebb műveket ismerheti meg a közönség a délután öt órakor kezdődő rendezvényen, amelyen Ottlik Géza A Valencia-rejtély című színdarabját is felolvassák a Vígszínház művészei.

A Vígszínház az idén másodszorra hirdetett jelenetíró pályázatot, azért hogy a fiatalok saját problémáikról, a számukra fontos kérdésekről beszélve drámai formán keresztül fejlesszék íráskészségüket, nyelvhasználatukat, kreativitásukat - olvasható a színház közleményében.
Mint írják, a pályázat mottója ezúttal egy idézet volt: "Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim". A huszonévesek által írt szövegeket, ahogy az előző évben is, Forgács Péter rendező a szerzőkkel és dramaturgokkal közösen elemzi, majd színpadra állítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

Este 7 órától Ottlik Géza A Valencia-rejtély című színdarabját olvassák fel a Vígszínház művészei, Hegedűs D. Géza rendezésében. A dráma eddig nem hangzott el színpadon, így ez a felolvasószínházi előadás ősbemutatónak számít. A darabban Hegyi Barbara, Péter Kata, Hegedűs D. Géza, Lukács Sándor, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves színészhallgatói szerepelnek.
Ottlik Géza az idén lenne száz éves, az ő emlékének tiszteletére a Pesti Színház előcsarnokában szombaton kiállítás is nyílik.
A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

MTI

süti beállítások módosítása