A Tünet Együttes megnyitja kábé 10. évadát

Színes programokkal és nagy tervekkel várja nézőit az idén "Kábé 10 éves" Tünet Együttes. A társulat októbertől a Jurányi Inkubátorházba költözik.

A Tünet Együttes a jubileumról:

Kábé 10 év, attól függ, honnan számoljuk. A mai napig repertoáron tartott Véletlen 2002-es születésétől, amelyben a társulat meghatározó emberei közül már jó páran együtt dolgoztak? Vagy 2003-tól, amikor először részesült éves működési támogatásban Szabó Réka csapata? Vagy attól a pillanattól, amikor 2006-ban a balatonaligai strandon Peer Krisztián először kimondta a társulat jelenlegi nevét? A független társulatok életében minden változó, jubileumi évadunk is az új és régi találkozások, az újrakezdés jegyében telik majd.

n_logo

Költözés

A Tünet Együttes az egykori L1 Táncművekből - amely 2011 márciusától a Tünet Stúdió nevet viselte - a 2012 októberében a Jurányi utcai inkubátorházba költözik. Két hatalmas egykori iskolaépületet népesít majd be a független előadó-művészet számos csapata. A FÜGE évek óta dolgozik a megvalósításon. A Tünet Együttes az eddigi elszigetelt működés helyett reményeik szerint nyitottabb, sok együttműködési, találkozási lehetőséget rejtő útra lépnek. Olyan dolgokat terveznek, amelyeket a város szívében könnyebb megvalósítani: tréningeket, műhelymunkákat, gyermekfoglalkozásokat, munkabemutatókat, improvizációs performanszokat, spontán kezdeményezéseket, vitafórumokat.

         TeARTrum a Tünet Együttessel

TeARTrum Fesztivál 2012
Ismét találkozhatnak a Tünet Együttessel a VI. kerületi Andrássy úton szeptember 22-én (szombaton) az évadnyitó fesztivál keretében. A társulat a Dobó utca sarkán található majd, és a következőkkel várják az érdeklődőket:
10:30 - 12:00 Játszóház a Kucok szereplőivel
13, 15 és 18 órakor Emberkert ETETNI SZABAD!

Búcsúzik a Véletlen

Mérő László matematikus, publicista utoljára tartja meg tudományos ismeretterjesztő előadását a véletlenről, miközben a háta mögött a Tünet Együttes táncelőadása zajlik, amelynek szervező elve a véletlen. Két világ kerül egymás mellé a táncszínpadon, a tudományé és a táncé.

2012. október 2-3. (kedd-szerda) 20:00

MU Színház (XI. ker. Kőrösy József u. 17.)

Új helyszínen várja a kis mesehősöket a Kucok

Kucokfalva lakói - vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes - a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak.

"Barátságos jelmezekbe bújtatott, a gyerekekre odafigyelő játszótársak, valódi hangszerek, eleven zenészek, emberi hangok és emberi léptékek. A közös cselekvés, az együttlét öröme határozza meg az előadás hangulatát. Fontos lenne, hogy minél több családban, óvodában, de még az elemi iskolában is érezhető legyen a kucok melege." (Szilágyi Zsuzsa, Revizor)

2012. október 14. (vasárnap) 16:00, 17:00 (két turnusban)

MU Színház (XI. ker. Kőrösy József u. 17.)

Szintén új helyszínre költözik a Voks
Költői tánc vagy második világháborús történelmi archívum? Ezúttal a nézők választják ki, mit szeretnének látni-hallani. A választás anonim, csak egy gombnyomás, és a távirányító mindenkinél ott van. A Tünet Együttes legújabb kísérlete jól modellezi azt a világot, a mai Magyarország társadalmát, amelyben élünk – kiélezve a kollektív döntéshozatal és az egyéni felelősség témájára.

A Voks igazi főszereplője, írója és rendezője maga a néző, és ahány néző, annyi szavazógomb. A döntések sora nem ott ér véget, amikor beülünk egy előadásra – mindenkinek minden pillanatban van választása, és ez estéről estére más és más előadást eredményez.

„Ha egyszerre vetődik fel témaként a szavazás és a nácizmus világháború-korabeli térnyerése, a kettőről együtt a legtöbbeknek alighanem eszébe jut a kellemetlen igazság: Hitler demokratikus úton megválasztott politikusként kezdte felépíteni karrierjét. Konkrétan róla mindazonáltal nincs szó a Tünet Együttes Voks című előadásában: az legfeljebb a nézői asszociációk beindításáért felelős - de Szabó Réka koreográfiájának épp ez, az asszociáció a fő eszköze. Ami leginkább megmarad a nézőben az előadásból, az nem jelenik meg vagy hangzik el a színpadon: kinek-kinek az agyában születik meg. Így a legbiztosabb, hogy átmegy az üzenet (vagy valamilyen üzenet): ha azt mindenki saját maga fogalmazza meg.” (Kovács Bálint, Origo)

2012. október 26-27. (péntek-szombat) 20:00

MU Színház (XI. ker. Kőrösy József u. 17.)

Kábé 10 – születésnapi pályázat

A Tünet Együttes 2012. december 6-7-8-án olyan fesztiválra készül a Trafóban, amely nemcsak a Tünetről szól. Születésnapi pályázatuk részeként felajánlják az összes egykori Tünet‑látványelemet, díszletet, kelléket, kosztümöt: "hasznosítsátok újra, töltsétek meg új tartalommal, ajándékozzatok meg minket és a közönséget egy élő installációval, egy elem köré épülő performansszal" - írja a társulat.

A koncepciók beküldésének határideje: 2012. szeptember 30. A pályázatról bővebb információ itt olvasható.

Forog a Gyászfilm

A Katona József Színházzal közösen bemutatott Gyász című előadás alapján táncfilmet készül Pohárnok Gergely operatőr és a Laokoon Film közreműködésével. A forgatásról bővebb információ itt olvasható.

Tárlatvezetés Szabó Rékával

Különleges tárlatvezetés a Ludwig Múzeumban A hős, a hősnő és a szerző című kiállításon Szabó Rékával, szeptember 23-án (vasárnap) 16 órától. A program a kiállításra érvényes belépőjeggyel ingyenes.

süti beállítások módosítása