Avignon és Pilzen felé terjeszkedik az Armel Operafesztivál

Október 6. és 15. között rendezik meg a Szegedi Nemzeti Színházban az idén ötéves Armel Operaverseny és Fesztivál döntőit. Az énekverseny és seregszemle operaprodukcióit 2014-től az Avignoni Nemzetközi Fesztivál, 2015-től pedig az Európa Kulturális Fővárosa címet akkor betöltő Pilzen is be kívánja mutatni.

Október 2-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a korábbi győztesek és friss zeneakadémiai diplomások adnak koncertet, majd október 6-án Giordano művével, az André Chénier című operával indul a döntő, azaz a fesztivál Szegeden - mondta Havas Ágnes fesztiváligazgató szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A verseny középdöntőjéből, harminc jelölt közül hét énekes került a döntőbe, őket hallhatja a közönség öt estén át Szegeden. Az egyetlen magyar finalista Haris Nadin, aki a Szlovák Nemzeti Színház Mária Terézia című produkciójában lép színre.
Az öt évvel ezelőtt Mezzo Operaverseny és Fesztivál néven indult eseménysorozat 2010-ben vette fel a mögötte álló produkciós iroda nevét. A sorozat mindig a versennyel indul, döntője pedig a fesztivál, amelynek állandó helyszíne a Szegedi NemzetiSzínház. A szegedivel együtt mindig öt operaház kínál öt műben versenyszerepeket, ezek túlnyomó része kortárs mű.
Október 6-án Giordano művével, az André Chénier című operával indul a döntő, azaz a fesztivál Szegeden.
Mint elhangzott, a pozsonyi színház, amely az Armel új partnere, Roland Baumgartner című új darabjának ősbemutatóját tartja a Tisza-parti városban. A másik "debütáló" együttes az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, amely egy magyarországi bemutatót visz a fesztiválra: Aleksandra Vrebalov Mileva című operáját. 

armel A szinte már hagyományos partnernek nevezhető New York-i Center for Contemporary Opera Willam Mayer Haláleset a családban című alkotásának európai bemutatójával érkezik Szegedre. Ezúttal előbb itt látható az előadás és csak később New Yorkban. Alföldi Róbert, a produkció rendezője szerint bonyolult cselekményű és zenéjű az opera, 14 énekes osztozik 60 szerepen, de rendkívül izgalmas előadás várható.
Nem először vesz részt a fesztiválon a pilzeni Josef Kajetán Tyl Színház sem, amely Szegeden Philip Glass Fegyencmaratonját viszi színre, a mű Magyarországon először lesz látható és hallható. 
A legjobb női és férfi előadó lemezfelvételre kap lehetőséget és a héttagú nemzetközi zsűri kiadja a legjobb rendező, illetve produkció címet is. A zsűrit a Lyoni Biennále elnöke, Bernard Faivre D'Arcier vezeti.
Havas Ágnes beszámolt arról, hogy a fesztiválnak hamarosan előbb két, majd három helyszíne lesz, miután az énekverseny és seregszemle operaprodukcióit 2014-től az Avignoni Nemzetközi Fesztivál, 2015-től pedig az Európa Kulturális Fővárosa címet akkor betöltő Pilzen is be kívánja mutatni. A felvezető években Avignon és Pilzen egy-egy előadást választ ki a fesztiválprogramból.
A verseny és fesztivál éves átlagos költségvetése 200 millió forint. A várossal kötött hároméves szerződés értelmében az Armel Fesztivál Szeged finanszírozásában évente 40 millió forinttal vesz részt a Tisza-parti település - ismertette a fesztiváligazgató. Hozzátette: a szponzorok a csökkenő állami támogatást ellensúlyozzák, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője saját miniszteri keretéből idén 30 millió forintot juttatott a rendezvénynek.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása