Solti György emlékkoncertet adott az Operaház zenekara Párizsban

A legendás, magyar származású karmester születésének 100. évfordulóján egész napos programsorozatot rendeztek Párizsban. Az esti koncerten Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete meghívására az Operaház zenekara adott nagy sikerű koncertet, Vásáry Tamás vezényletével. A hangverseny előtt Ókovács Szilveszter köszöntötte a jelenlévőket és tisztelgett Solti György emléke előtt.

A párizsi UNESCO központban Dobi Kiss Veronika mezzoszoprán és Szegedi Csaba baritonista lépett színpadra a Magyar Állami Operaház zenekarával. A dalszínház mb. főigazgatója, Ókovács Szilveszter a következő szavakkal vezette fel a koncertet a nagyközönségnek:

"Hazatért – ezt a feliratot látjuk Solti György budapesti sírkövén. És mi is, valóban azt szeretnénk, ha száz év elteltével tényleg hazatérhetne ez a nagy magyar karmester, Ormándy, Széll, Reiner, Fricsay, Doráti, Kertész és Ferencsik honfitársa. Mi, kései utódok természetesen nem vagyunk felelősek mások, az elődök bűneiért, azonban őszinte sajnálatunkat kifejezni kötelező. Az Operaház, amely Solti álma volt, s amely – ha nem is önszántából, de – ridegen bánt vele, most, nyolcvan évvel később nemcsak eljött ide zenekarával, a legelsőnek alapított magyar zenekarral, énekesekkel, és játszik Solti emlékére magyar műsort, hanem otthon is készül. Október 26-án, pénteken a Magyar Állami Operaházban nyilvános kerekasztal beszélgetést szervezünk Batta András, a Soltit is felnevelő Liszt Akadémia rektorának vezetésével, majd levetítjük a Decca 1966-ban, Bécsben készült werkfilmjét a Istenek alkonya lemezfelvételéről. Este pedig rövid, zárt függöny előtti megemlékezést követően a Figaro házasságát játsszuk Halász Péter dirigálásával, aki kiskamaszként ismerte meg Soltit. Az a mű megy tehát, amelyet egyetlen operaként, egyetlen előadáson Solti György vezényelt a budapesti Operában – és ugyanaz a zenekar játszik az árokban. És ugyanők vannak most itt is: Solti Györgynek méltó 100. születésnapot, Önöknek pedig élményben gazdag estét kívánok!"

A hangverseny kísérőrendezvényeként kiállítás is nyílt Párizsban Magyarok a tudományért és a zenéért! címmel.

Solti_GyorgyFotó: Kleb Attila, MTI

Solti Györgyről:

Solti György (nemzetközileg Sir Georg Solti néven ismert) Budapesten született 1912. október 21-én. Zeneakadémiai tanulmányait zongora és zeneszerzés szakon 1927–1931 között végezte, majd 1932-től a budapesti Operaház korrepetitora volt. 1936-ban Salzburgban az Ünnepi Játékokon Arturo Toscanini asszisztenseként dolgozott. Először 1938-ban állt zenekar élére: Mozart Figaro házassága című operáját vezényelte. Zsidó származása miatt emigrálnia kellett: 1939–1945 között Svájcban élt. 1942-ben elnyerte a genfi zongoraverseny első díját, és ezzel megalapozta ismertségét. A második világháború után a Bajor Állami Opera, majd 1952-ben a frankfurti opera főzeneigazgatója lett. 1959-ben a londoni Royal Opera House alkalmazta. Újjászervezte és a világ legjobb operaházai közé emelte a londoni társulatot. 1969-től a Chicagói Szimfonikus Zenekar igazgatója, 1971-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója, 1979-től a Berlini, 1985-től pedig a Londoni Szimfonikusok főzeneigazgatójaként dolgozott. Egy dél-franciaországi fürdőhelyen hunyt el 1997. szeptember 5-én, hamvait kérésére a budapesti Farkasréti temetőben, Bartók Béla sírja mellett helyezték örök nyugalomra. Síremlékén ez olvasható: „Hazatért”.

Forrás: opera.hu, wikipedia.org

süti beállítások módosítása