Szlovákiai és magyar - Az Ifjú Szívek táncegyüttes új kampánya

Szlovákiai és magyar címmel indított új kampányt az Ifjú Szívek Táncszínház. A csoport a nézőket modern eszközökkel szeretné megfogni és a magyarságot érintő aktuális kérdésekre szeretne reagálni.

"Megváltoztak a kultúrafogyasztók szokásai, nekünk is reagálni kell rá" - állítja Hégli Dusán, az Ifjú Szívek Táncszínházművészeti vezetője. Hozzátette: Szlovákiában most nagyon sokat foglalkoznak azzal, ki a magyar, mi a magyar, pontosan kik is azok a szlovákiai magyarok, mennyire részei az egyetemes magyar kultúrának. "Az Ifjú Szívek intenzívebben szeretné megszólítani a szlovákiai magyar közönséget, be akarunk kerülni a köztudatba, ezért fontos, hogy reagáljunk mi is az aktuális, a közvéleményt foglalkoztató problémákra" - mondta Hégli Dusán az MTI-nek.
Az aktívabb kampányban az utcán is próbálják megszólítani a közönséget, ezt fejezi ki reklámjuk is, amelyben egy több száz éves martosi rátétes hímzésminta tetoválásként jelenik meg egy meztelen női háton. "Martosi, tehát szlovákiai, de magyarlakta területről való, a tetoválás a modernitást, a fiatalosságot jelképezi, de egyben az elkötelezettséget is. A kép intimitása pedig arra utal, az identitás egy belső, intim dolog" - magyarázta a művészeti vezető.

Szeptember 27-én indul a táncszínház őszi évada, ekkor mutatják be az új műsort. Az esten levetítik Galán Angéla Szlovákmagyarok című filmjét, emellett beszélgetésre hívták a szlovákiai magyar sajtó képviselőit, az Új Szó napilap főszerkesztőjét, Molnár Norbertet, a Szabad Újság hetilap főszerkesztőjét, Molnár Juditot, valamint Lovász Attilát, a Szlovák Rádió és Televízió nemzetiségi szerkesztőségeinek igazgatóját, hogy elmondják, mit jelent nekik kulturálisan a "szlovákiai és magyar".
"A 27-i előadásunk lesz az első, amelyet a nézők élőben is nézhetnek a világhálón. Az internetes közvetítéssel szeretnénk nyitni a távolabb élők, de a fiatalok felé is. Már nem működnek azok a praktikák, amelyekkel 30-40 éve meg lehetett szólítani a közönséget, újítani kellett nekünk is" - tette hozzá Hégli Dusán.  A művészeti vezető szerint a tánccsoportnak nagyon fontos szerepe van abban, hogy a turisták és a külföldön élők is megtudják, Szlovákiában jelentős magyar kisebbség él.
Az Ifjú Szívek turnézott már nemcsak Csehországban és Magyarországon, de az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában is. Az együttes hamarosan egy nyugat-európai turnéra készül, fellépnek Franciaországban is.
"Sajnos külföldön nehéz eladni magunkat, hiszen ha külföldre akarnak magyar együttest hívni, nem Pozsony az, ami elsődlegesen az eszükbe jut, ha pedig Szlovákia akarja magát reprezentálni, nem magyart küld" - vázolta a nehézségeket Hégli Dusán.
Az Ifjú Szívek szlovákiai magyar néptáncegyüttes 1955-ben alakult, pozsonyi székhellyel. Színházi táncelőadások keretein belül Kárpát-medencei (elsősorban magyar) néptáncművészetet mutat be. Az együttes 2000-ben vált hivatásos táncegyüttessé.

süti beállítások módosítása