Zenés Caragiale-bemutató Kolozsvárott

“Ki fél még ma is Ion Luca Caragialétól, a színházi prófétától, aki bizonyára sűrűn kapkodná fejét a mai események láttán, s újra Berlinbe váltana menetjegyet?” – teszi fel a kérdést Tompa Gábor, a Leonida Gem Session című előadás rendezője.

“23 évvel a 89-es fordulat után sűrűsödnek azok a kérdések, amelyekre mindeddig hiába vártunk választ, s amelyek nélkül valószínű, elpuskázzuk utolsó esélyünket is, hogy végre méltón hozzáláthassunk életterünk lakhatóvá tételéhez. Ha a közelmúlt eseményeinek s az abban szereplőknek teljes átvilágítása nem történik meg, akkor úgy tekinthetünk majd erre a „rendszerváltásra”, mint a Leonida naccsádbeli utcai ribillióra, ami csupán színjáték a hatalom előadásában annak bizonyítására, hogy soha nem lesz valódi forradalom” – fogalmaz a rendező.

tompaTompa Gábor (Fotó: kronika.ro)

A “Caragiale nyomán, szabadesésben”, Tompa Gábor és Visky András színpadi adaptációjában látható előadás címe egyszerre utal a befőttesüvegbe száradt lekvárra és a jazzből ismerős közös improvizációs játékra. Az előadás Vasile Şirli által szerzett zenéjét maguk a szereplők szólaltatják majd meg a színpadon.

caragiela

Az eredeti, háromszereplős dráma öt új szereplővel egészül ki – a színpadon Hatházi Andrást, Bogdán Zsoltot, Bács Miklóst, Viola Gábort, Farkas Lorándot, Balla Szabolcsot,Laczkó Vass Róbertet és Panek Katit láthatja majd a közönség. A díszlet- és jelmeztervező Carmencita Brojboiu, dramaturg: Visky András, mozgás: Sinkó Ferenc, a rendező munkatársa: Albu István, ügyelők: Borsos LeventeNagy Yvonne.

Bemutató: szeptember 21., 20 óra.

süti beállítások módosítása