Elítélhetik egy meleg darab producerét

Óvadék ellenében kiengedték az Ugandában letartóztatott brit színházi producert , akit azért fogtak el, mert engedély nélkül vitt színpadra egy darabot, ami egy meleg férfiról szól. A kormány tervei szerint Ugandában halállal büntetnék a melegekről való beszédet is - számolt be a BBC.

David Cecilt akár két év börtönbüntetésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják. A producert csütörtökön tartóztatták le arra hivatkozva, hogy “nem vesz tudomást a törvényekről”. John Francis Onyango, Cecil ügyvédje az AFP-nek arról számolt be, hogy 200 dolláros óvadék ellenében engedték szabadon ügyfelét, akit egy hónap múlva újra bíróság elé idéznek. Addig is külön engedélyt kell kérnie a hatóságoktól, ha el akarja hagyni az országot.

david

A rendhagyó előadást, a "A folyó és a hegy” címet viseli, több helyszínen is bemutatták Kampala környékén az elmúlt hónapban, annak ellenére, hogy az ugandai kormány által irányított média tanács, ideiglenesen betiltotta a darabot, amíg felülvizsgálja a szövegkönyvet.

uganda

A szintén brit Beau Hopkins műve, "A folyó és a hegy” egy homoszexuális férfi sorsán keresztül vizsgálja , az ugandai meleg-ellenes lobby motivációit. Azért váltott ki heves tiltakozást a hatóságok részéről, mert a homoszexualitás bűncselekménynek számít Ugandában, ahol jelenleg a parlament egy jogszabály javaslatról tárgyal, melynek értelmében bevezetnék a halálbüntetést egyes homoszexuális cselekedetek esetében.

Bár egyes jogászok úgy vélik, még módosíthatják a javaslatot, ami a jelenlegi formájában azt még a homoszexualitásról való párbeszédet is 7 év börtönnel büntetné.

süti beállítások módosítása