Indul az Armel Operafesztivál

Szerdán zajlott az Armel Operafesztivál ötéves születésnapját beharangozó és az idei Fesztivál eseményeit és újdonságait ismertető sajtótájékoztató a Lengyel Intézetben.

Havas Ágnes fesztiváligazgató a Fesztivál egyedülálló eredményei között említette az öt éve zajló televíziós közvetítéseket, melyekben egyedülálló módon két nemzetközi partner, a francia Mezzo és - 2010 óta - a német-francia Arte működik közre annak érdekében, hogy a Fesztivál előadásai a világ minden pontján megtekinthetőek legyenek. Véleménye szerint nem lehet eléggé megbecsülni a Duna Televízió kitartó segítségét sem, hiszen az ő általuk lebonyolított, Petrovics Eszter rendezte felvételek képezik a nemzetközi közvetítések alapját is.

 

Havas Ágnes elmondta: az elkövetkező pár évben nem csupán produkciós együttműködésre számíthanak, hanem igazi "fesztivál-kooperációra" is, hiszen 2014-től az Avignoni Opera, 2015-től pedig - a Pilzen 2015 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében - az újonnan épülő Pilzeni Nemzeti Színház mutatja be egy az egyben a Fesztivál teljes programját. A franciákkal való együttműködés részeként egy Armel-opera (Michael Dellaira: A titkosügynök) idén tavasszal már nagy sikert aratott az Avignoni Operában és az idei produkciók legjobbikát is bemutatja a francia fesztiválváros színháza 2013 júniusában.

 

sajttj_szept_1

Havas Ágnes igazgató tájékoztat

 

A fesztivál egyik meglepetés-újdonsága az október 2-án, Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezésre kerülő jubilumi nyitókoncert is, melyen a fesztivál eddigi nyertesei (Kristin Sampson, Balczó Péter és Haja Zsolt) mellett a Zeneművészeti Egyetem két fiatal tehetsége is bemutatkozik, egy újabb hazai együttműködést vetítve elő.

 

Az ötéves Armel Operafesztivál a jubileumot megújult díjazással (nemzetközi terjesztésű lemezfelvétel a legjobb női és férfi énekesnek), új díjjal (tervező: Zöldy Gergely), új arculattal rendelkező weboldalakkal (armel.hu ill. armelfestival.org), megújult Facebook-oldallal és igazi Fesztiválcsokoládéval is ünnepli.

 

A Fesztivál rendezőinek képviseletében jelen lévő Alföldi Róbert már túl van próbaidőszakának első "fejezetén", mely New York-ban zajlott és Budeapesten, valamint Szegeden folytatódik majd a Fesztivált megelőző egy hétben. "New Yorkban dolgozni szinte ugyanaz, mint Magyarországon. Csak épp sokan vannak...viccet félretéve, úgy jöttem el, hogy a produkció készen áll, ugyanakkor a most készülő díszelettel - melynek fő eleme egy "bűvös kocka" - csupán itthon fogunk tudni találkozni. Az aprócska New York-i próbateremben ugyanis ezt mindössze három kottaállvány helyettesítette. A darabban teljes a gomolygás. Nem logisztikailag, hanem művészeti szempontból: lelki, történelmi, családi síkon, hatvan szereppel, amit tizennégy énekesnek kell előadnia. Egy igazi akadályverseny!" - mesélte az általa rendezett produkcióról.

 

sajttj_szept_2

Alföldi Róbert rendező

 

Pópity Tímeának, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti főtitkára büszke az eddig véghezvitt közös eredményekre. Elmondása szerint a fesztivál és a színház pillanatok alatt összecsiszolódott. "Bár októberre nem tudom a napsütést garantálni, az idei operkülönlegességek is megérnek jó pár őszi látogatást Szegeden." - tette hozzá.

 

Gálfi Melinda, a Duna Televízó kulturális főszerkesztője hangsúlyozta: egy olyan fesztiválnak lehetnek negyedik éve részesei, melynek közvetítése nem csupán "látható" a világ összes pontján, de maradéktalanul meg is állja a helyét.

 

Farkas Zoltán, a Bartók Rádió intendánsa elmondta: a Bartók Rádió idén is a darabok hangfelvételeinek minőségi rögzítésével járul hozzá a Fesztivál sikeréhez.

 

A Fesztivál - számos kiegészítő programmal - 2012-ben is október 6. és 15. között zajlik a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

A bemutatókra Budapest és Szeged között közlekedő operabusz indul, mely a főváros lakói számára is megkönnyíti a Fesztivál programjainak látogatását. Jelentkezni az Armel Produkciós Irodánál lehet.

 

FESZTIVÁL HÁTTÉRANYAG (Pdf-formátum)

 

 

(forrás: Armel Produkció és Sajtóiroda)

 

süti beállítások módosítása