Sárból, napsugárból - Kiállítás nyílt a Nemzeti jubileumára

Sárból, napsugárból összegyúrva címmel rendeznek kiállítást a Nemzeti Színház megnyitásának 10. évfordulója alkalmából; a Schwajda György emlékének ajánlott tárlat pénteken délután nyílt a budapesti Kolta Galériában.

A galéria Facebook-oldalán található kiállítás-meghívóban emlékeztetnek arra, hogy a 2002-ben elkészült épület az első, amely már tervezésekor, építésekor is a Nemzeti Színház nevet viselte.
Mint felidézik, 2001-ben Szikora János rendező vállalta, hogy Madách Imre Az ember tragédiája című drámájából színpadra állítja a bemutató előadást, 2002. március 15-én megtartották a díszbemutatót, azonban nem ez volt az első előadás: március 11-én, főként vidéki és határon túli diákok és tanáraik előtt játszották először a darabot.

A bemutatónak szeretne emléket állítani Sárból, napsugárból összegyúrva címmel Tresz Zsuzsa képzőművész és jelmeztervező, Milorad Krstic festőművész, díszlettervező, valamint Katkó Tamás fotóművész, az előadás fotográfusa.

tragediaAz ember tragédiája - Pap Vera, Alföldi Róbert és Szarvas József

Mint a szervezők írják, a tárlat legfontosabb részét a képanyag teszi ki, amely felidézi az előadás bemutatását és részleteit. Bepillantást nyerhetünk a tervezés folyamatába, a tervezők legelső vázlataiba, láthatjuk, hogy a díszletek és a jelmezek miként alakultak fokról fokra. Tresz Zsuzsa és Milorad Krstic archívuma több ezer - az előadáshoz készített - grafikát, festményt, vázlatot őriz, ezek közül mintegy 150 darabot tárnak a közönség elé digitális nagyítások formájában.

Katkó Tamás tizenkét főpróbán csaknem ezernégyszáz felvételt készített. A kiállított 50 képből álló sorozata bemutatja a rendezői szándékot, az előadás csomópontjait, valamint azt is, miképpen valósultak meg a tervezők elképzelései.
A kiállított tárgyak - kellékek, díszletelemek - összevethetők lesznek a tervekkel, valamint a fotókkal is, amelyeken az előadásban láthatóak.
A kiállítás október 23-ig látogatható.

MTI

süti beállítások módosítása