Kortárs és kísérleti előadások a Stúdió K-ban

Három bemutatóval várja a Stúdió K a közönséget a 2012/2013-as évadban, amelyet a kortárs művek és a kísérletezés jellemez. A színház - közoktatási intézményekkel együttműködve - komplex művészeti programot is indít.

A szezont a bizonytalanság jellemzi

Nagypál Gábor művészeti vezető az évadot ismertető hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szezont a bizonytalanság is jellemzi, mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) működési pályázatának eredményei még nem ismertek, nem tudják, mekkora összegből gazdálkodhatnak 2012-ben, és mikor folyósítják számukra a támogatást. (A Színház.hu interjúját Nagypál Gáborral itt olvashatják.
A tervek szerint Európa, Európa címmel láthatja a közönség az idei évad első bemutatóját Koltai M. Gábor rendezésében október 26-án. A kortárs angol szerző, Howard Barker 1987-es darabja a török kiűzetésének idején játszódik, amikor Európa, és minden, ami addig érték volt romokban hever. "Ez a hiányvezérelt, önmaga mocskában hempergő társadalom megpróbálja újradefiniálni az olyan a fogalmakat, mint a szeretet, a család, az áldozat, a művészet, az istenhez való viszony" - mondta a művészeti vezető.
A második premier Szabó Bori Nincsenapám, seanyám című műve lesz decemberben Vidovszky György rendezésében. Az előadáshoz drámafoglalkozásokat is szerveznek. A darab főszereplője egy kamasz, akinek a szülei elváltak. Az előadás a válás után megélt traumákról, a feldolgozásról, a továbblépés lehetőségeiről szól.    
Az évad második felében, várhatóan tavasszal tűzik műsorra a társulattal közösen írt, Himmelwerk GmbH című darabot, amelynek története fiktív térben és időben játszódik. Az előadás "a kérdés nélküli parancsvégrehajtást és az ebből fakadó torzulási lehetőséget, a tévedhetetlen meggyőződés pusztító erejét" láttatja - fogalmazott a művészeti vezető. A bemutatót 2013. március 29-ére tervezik.

studiok

Tanórán kívüli színházi és művészeti foglalkozások a Stúdió K-ban
A sajtótájékoztatón a Tanórán kívüli színházi és művészeti foglalkozások a Stúdió K Színház közreműködésével című programsorozatot is ismertették. Tóbiás Tímea projektmenedzser elmondta: a projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében csaknem 26 millió forinttal támogatja. Szólt arról, hogy a 2010-ben indult projekthez az idei évadtól csatlakozhatott a Stúdió K. A színház hét közoktatási intézménnyel - óvodákkal és egy olyan középiskolával, ahol díszlet- és jelmeztervezést tanulnak a diákok - működik együtt.
A program keretében hat előadást nézhetnek meg a gyerekek intézményenként, emellett számos fejlesztő szakkört látogathatnak. Tartanak foglalkozásokat sajátos nevelési igényű gyerekeknek is - mondta Tóbiás Tímea, hozzátéve: az intézmények kiválasztásánál szem előtt tartották, hogy olyan gyerekekkel foglalkozzanak, akik nem jutnának el a színházba.
A tanmenetet bemutatva Németh Ilona báb- és jelmeztervező, tanár elmondta: a foglalkozások alkalmával a gyerekek például megnézik a színház egyik előadását, ezután beszélgetnek a darabról, majd a benyomásaik alapján közös és egyéni alkotásokat, festményeket készítenek.

Várnak a támogatásra
Zubek Adrienn, a színház ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az Emmi 2012-es működési pályázatának eredményei még nem ismertek, holott a döntés nyilvánosságra hozatalának törvényben előírt határideje már lejárt. Tájékoztatása szerint a Stúdió K az idén 28 millió forint támogatásra pályázott, ami a fele a "reális" költségvetésüknek. Mint mondta, az előző évben 23 millió forint működési támogatást nyertek el, összesen mintegy 49 millió forintból gazdálkodhatott a teátrum.

süti beállítások módosítása