Markó-ügy: A Magyar Koreográfusok Társasága Elnöksége nyilatkozata

Az alábbiakban közöljük a Magyar Koreográfusok Társasága Elnöksége nyilatkozatát, amelyet a Magyar Fesztivál Balettnek megítélt támogatással kapcsolatban tettek.

Budapest, 2012. szeptember 25.

A Magyar Koreográfusok Társasága megdöbbenve értesült a sajtóból, hogy a Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett 130 millió Ft-os támogatást kap a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

A Magyar Fesztivál Balett, hasonlóan a többi független együtteshez, éves működési költségei támogatására pályázatot nyújthat be, az Előadó-művészeti törvény értelmében, az EMMI kiírása alapján.

A sajtóban megjelent információk szerint, a Magyar Fesztivál Balett már májusban is kapott a kormánytól 25 millió forintot az együttes fennmaradása érdekében és a vállalt produkciók színpadra állítási kötelezettségeinek teljesítésére, bár úgy tudjuk, 2012-ben eddig mindösszesen 4 db előadást teljesített, legközelebb novemberben és decemberben állnak majd 2-2 alkalommal színpadra. (az adatok a Nemzeti Táncszínház, a Művészetek Palotája és Magyar
Fesztivál Balett honlapjairól származnak) Az erre az évre megítélt, de szakmai testület (pl. az említett pályázatokat elbíráló kuratórium) által jóvá nem hagyott összesen 155 millió Ft, amely mögött tehát igen csekély mértékű teljesítés áll, véleményünk szerint védhetetlen. Ráadásul, a területen működő összes független táncegyüttes működésére fordítható pályázati pénz ez évben mindösszesen 212 millió Ft, mely összeget 54 együttes között kellene szétosztani!!!

A független színház és tánc (társulatok, befogadó színházak, alkotók) a létéért küzd, a szakmában több együttes hónapok óta nem tud fizetést adni a táncosainak – ez a döntés, azaz a Magyar Fesztivál Balett idei 155 milliós, kivételezett támogatása véleményünk szerint szakmailag elfogadhatatlan.

Kovács Gerzson Péter elnök

Goda Gábor

Barta Dóra

 

Markó Ivánnal itt friss interjút olvashatnak.

süti beállítások módosítása