A Hunyadi László az Operaházban

1200 fős szabadtéri nézőtér a 'Hunyadi László' premierjén. Ajánló.

Homlokzati óriáskivetítő és fergeteges utcai parádé az Operaház szombati
szezonnyitó bemutatóján

 

A dalszínház történetében sosemvolt pompás szabadtéri felütéssel, fúvószenekarral kísért fiákeres felvonulással, valamint minikoncerttel kezdődik a szeptember 29-ei évadnyitó premier. Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját nemcsak bent, hanem kint, az utcán is ezrek nézhetik végig szombat este. Az Andrássy utat 1200 szék elhelyezésével ingyenes nézőtérré alakítják, ahol az érdeklődők ingyen, óriáskivetítőkön követhetik figyelemmel a nemzeti operát, amelynek dallamai évtizedeken keresztül vezették az opera-slágerlistát. Erkel remekművének felcsendülését látványos szabadtéri ceremónia előzi meg: az Operaház társulatának operaénekesei és balettművészei fiákerkonvojban utaznak a Hunyadi László bemutatójára. A művészek egytől egyik az évad előadásainak főszereplői lesznek, akik jelmezben ülnek majd a fiákerekben, a szezon operaházi előadásait szimbolizálva. Az Ybl-palotával szemben az Operaház szakmai partnere, a Zeneakadémia gyakorló középiskolája, a Bartók Konzervatórium fúvósai a Hunyadi-indulót játsszák, Erkel muzsikájára hangolva az utcai közönséget. A főbejáratnál az Operaházi Borlovagok várják a Hunyadiak idejéből származó dallamokkal a tíz fiákert: hét híres opera és három legendás balett szereplőit.
A párok érkezése és a minikoncert önmagában is esemény lesz, egyfajta premierváró program, amely a szabadtéri közvetítés közönségének szól. A óriáskivetítő előtti széksorokon a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

ohhunyadisajt2

.

"A pártütés és a hazaszeretet operája"

 

A Hunyadi egyik leghíresebb kórusművének, a "Meghalt a cselszövőnek" próbarészletével kezdődött az Operaház szeptember 29-ei nyitópremierjének rendhagyó sajtótájékoztatója a dalszínház színpadán. A próba "részeseivé váló", sőt időnként maguk is éneklő újságírók ezután a karmesteri pulpituson álló Héja Domonkostól, majd az alkotógárdától és a vezetőségtől kaptak tájékoztatást Erkel remekművének szombati bemutatójáról.

"Két okból döntöttünk úgy, hogy nem a néhány hete lemezre rögzített Hunyadi-ősváltozatot, hanem a jóval ismertebb, Radnai-Oláh-Nádasdy féle átdolgozást állítjuk színpadra" - mondta Héja Domonkos - egyrészt a rendező dramaturgiai elképzeléseihez ez állt közelebb, másrészt tisztelegni akartunk Radnai Miklós előtt, aki épp százhúsz éve született." Szűcs Gábor rendező alkotói koncepcióját vázolva a "hazaszeretet, a felelősség és az áldozatvállalás operájának" nevezte a Hunyadi Lászlót, hiszen a Hunyadi család saját elsőszülött fiát áldozta fel a hazájáért. "Ezt a szeretetet és felelősséget ma is mindannyiunknak éreznünk kell, ezért volt fontos, hogy a darabot ma is érthető, modernebb, de hagyománytisztelő módon vigyük közönség elé" - tette hozzá a rendező.

 

ohhunyadisajt5

Pataki Potyók Dániel (V. László)

 

Az alkotógárda többi tagja - Libor Katalin díszlettervező, Kárpáti Enikő jelmeztervező és Kováts Gergely Csanád koreográfus - szintén "korhű, népi gyökerekből táplálkozó, mégis modern felfogásban újraértelmezett" produkcióról beszélt, amelyben a maguk szakterületén mindannyian megpróbálták megtalálni a tradíció és az újítás közötti egyensúlyt. Ókovács Szilveszter kiemelte, hogy Erkel életművének folyamatos repertoáron tartása az Operaház kötelessége, de "ezt a Hunyadi Lászlót igyekeztünk hozzáigazítani az ősbemutató óta eltelt majdnem 170 esztendőhöz, hiszen szeretnénk közelebb hozni a mostani fiatalság, a jövő operalátogató generációinak ízlésvilágához". A darab egyik fő motívuma a "magyar-magyar elleni ármánykodása: az V. László "idegen" királyhoz lojális Hunyadi kivégzésében saját honfitársa, a magyar főúr Rozgonyi játssza a főszerepet." Ezután a sajtótájékoztató egyik tiszteletbeli vendége, Szabó Endre a Kárpát-medencei Családlánc képviseletében megköszönte Ókovács Szilveszternek, hogy a szombati premier előtti főpróbára kizárólag határon túli magyarokat hívott meg. Szabó Endre szerint a pénteki főpróba 1200 ülőhelyére szinte azonnal több mint kétezren jelentkeztek, egész családok érkeznek majd a határon túlról, hogy ingyenesen végignézhessék a magyar nemzeti kincsnek számító operát.

 

ohhunyadisajt1

Ókovács Szilveszter főigazgató

 

A tájékoztató záróakkordjaként a szintén vendégként meghívott Dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgató-helyettese együttműködési megállapodást írt alá Ókovács Szilveszterrel, amelynek első lépéseként az m1-es csatorna szombaton 20.15-től, a Bartók Rádió pedig 19.00 órától közvetíti a Hunyadi László premierjét, beleértve az Operaház színpada fölött látható új Magyarország címer ünnepélyes felavatását is, amelyet a régi, elkopott címer helyett készítettek el a díszletfestő műhely munkatársai.

 

ohhunyadisajt3

Héja Domonkos karmester

 

A Hunyadi László előadástörténete röviden:

 

1844. január. 27.: ősbemutató Erkel Ferenc vezényletével, a Nemzeti Színházban, ahol két felújítással, összesen 125 alkalommal játszották. Operaházi bemutató: 1885. február 19., rendező: Mihályi Ferenc. Az Erkel Színház 1954-ben tűzte műsorra a darabot. A két játszóhelyen 2006. április 9-éig összesen 743 alkalommal játszották a hazai operajátszás nagyságai, a címszerepben legnagyobb tenoristáinkkal, többek közt Ilosfalvy Róberttel, Simándy Józseffel, Kelen Péterrel és Molnár Andrással.

 

ohhunyadisajt4

Szűcs Gábor rendező, Libor Katalin díszlettervező,

Kárpáti Enikő jelmeztervező és Kováts Gergely Csanád koreográfus

 

 

Erkel Ferenc:


HUNYADI LÁSZLÓ

 

Bemutató: 2012. szeptember 29.

 

Opera három felvonásban

 

Szövegíró: Egressy Béni
Rendező: Szűcs Gábor
Díszlettervező:Libor Katalin
Jelmeztervező:Kárpáti Enikő
Koreográfus:Kováts Gergely Csanád

Karmester:Héja Domonkos, Köteles Géza

 

Szereplők:

 

V. László:Pataky P. Dániel, Nyári Zoltán
Cillei Ulrik: Szvétek László, Cser Krisztián
Szilágyi Erzsébet: Rálik Szilvia, Fodor Beatrix
Hunyadi László: Fekete Attila, Kiss B. Atilla
Hunyadi Mátyás:Schöck Atala, Balga Gabriella
Gara nádor:Kálmándi Mihály, Bretz Gábor
Gara Mária: Miklósa Erika, Kriszta Kinga
Szilágyi Mihály: Ambrus Ákos, Sárkány Kázmér
Rozgonyi: Hábetler András, Káldi Kiss András


Vezető korrepetitor:Doman Katalin
Karigazgató:Szabó Sipos Máté
Játékmester:Tóth Erika
Rendezőasszisztens:Kovács Mária Anna
Zenei munkatársak:Bartinai Gábor, Dallos Erika, Harazdy Miklós, Köteles Géza, Pfeiffer Gyula
Szcenikusok:Juhász Zoltán, Resz Miklós
Jelmezkivitelezők:Szelei Mónika, Szomolányi Zsóka
Film utómunka:Borbély Viktor

 

(forrás és fotók: Magyar Állami Operaház; lead-kép: Benczúr Gyula: Hunyadi László búcsúja [részlet])

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz.hu/api/trackback/id/tr6711877563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása