Jubilál a Szegedi Kortárs Balett

Az emlékezés és a megújulás jegyében különleges produkciókkal, kiállításokkal, gyermekeknek szóló rendezvényekkel ünnepli alapításának huszonöt éves jubileumát a Szegedi Kortárs Balett.

Az Imre Zoltán vezetésével létrejött társulat első bemutatóját 1987. szeptember 27-én láthatta a közönség a csongrádi megyeszékhelyen - mondta el Juronics Tamás a jubileumi évad műsorát bemutató szerdai sajtótájékoztatón.
Az együttes, amelyben az elmúlt negyed században kétszáz táncos dolgozott, 109 produkciót hozott létre. A hazai vendégszereplések mellett több mint száz külföldi városban lépett föl Mexikótól Kínáig.
A társulathoz folyamatosan csatlakozó fiatal táncosok mellett az állandó megújulás biztosítéka volt az is, hogy a darabok létrehozásában negyven koreográfus - közöttük több mint húsz külföldi - vett részt. A produkciók csaknem felét a társulat Kossuth-díjas művészeti vezetője, Juronics Tamás álmodta színpadra.
A komolyzenei repertoárból többek között Csajkovszkij, Stravinsky, Bartók, Orff, Eötvös műveire készült táncszínházi darabok mellett zenei montázsokra komponált koreográfiák szerepelnek az együttes sokszínű műsorán. A produkciók között számos előadást élő zenekari kísérettel hallhatott a közönség. Ilyen lesz a jubileumi évad nyitóelőadása is, a társulat legsikeresebb és legtöbbet játszott műve, a Carmina Burana, amelyet a Vaszy Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével mutatnak be szombaton a nagyszínházban.
Az évad első premierje október 26-án a Diótörő lesz. A Szegedi Kortárs Balett évek óta törekszik arra, hogy a következő generációnak is kedvet csináljon a táncszínházhoz. Ebbe a folyamatba illeszkedik a mesebalett bemutatója éppúgy, mint a Hattyúk tava gyermekváltozata - amelyet Budapesten játszanak -, valamint a beavatószínházi produkciók és szegedi óvodákban, iskolákban tartott szakkörök, táncos foglalkozások is ezt a célt szolgálják.
Az évad második bemutatója a Stabat Mater lesz 2013 februárjában. A darabban egy saját és egy Imre Zoltán által készített koreográfia újragondolt változatát állítja majd színpadra Juronics Tamás.
A jubileumhoz több kiállítás is kapcsolódik, ezek közül kettőt már szerdától láthat a szegedi közönség: Dusha Béla fotóművész képeiből a szegedi Reök-palota előtti téren és az Árkád Szeged bevásárlóközpontban nyílt tárlat.

plakat_tancmuveszek_3

Bemutatók a 2012/2013-as évadban:

Diótörő - Szegedi Nemzeti Színház: 2012. október 26.

Nemzeti Táncszínház: 2012. december 16.

Stabat Mater – Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza: 2013. február 22.

Nemzeti Táncszínház: 2013. tavasz

Kiállítások, melyek Szegeden és Budapesten több helyszínen lesznek láthatók:

Időutazás a 25 éves Szegedi Kortárs Balettel

Dusha Béla fotóművész kiállítása-képek az elmúlt évek produkcióiból

( 2012. szeptember 26-október 10. Árkád Szeged Bevásárlóközpont)

Tánc-Tér-Kép

Dusha Béla fotóművész kiállítása

(2012. szeptember 26-október 31. REÖK, Palota előtti tér)

süti beállítások módosítása