Vagabondó bemutató és Mesenapok Temesváron

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szerdán 17 órakor mutatja be a Karel Čapek nyomán készült Vagabondó című bábelőadást a színház Stúdiótermében. A bemutatót követő a temesvári színház mesenapokat szervez a gyerekek számára, melyek programájában láthatók lesznek a Borsszem Jankó és a Zián & Kopik előadások.

A bemutató annak az alkotópárosnak a nevéhez kötődik, akiket a temesvári nézők már jól ismerhetnek a 2009-ben bemutatott Amor omnia című előadás sikerének köszönhetően. Ezúttal a két rendező, Zheni és Peter Pashov a színház bábtagozatával dolgozott együtt, közös munkájuk eredménye a  Vagabondó című produkció, mely Karel Čapek A jólnevelt rabló című meséje alapján készült és Peter Pashov színpadi változataként lett bemutatva. Az előadásban fellépnek: Bonczidai Dezső, Nagy Sándor, Páll Gecse Ákos és Vass Richárd. Rendezőasszisztens: Kedves Emőke. Zene: Cári Tibor. Kivitelező: Albert Alpár.

A darabról:

Karel Čapek meséjének története - mely napjainkban különösen aktuális - egy fiatalról szól, akit rettegett rabló édesapja már egészen kicsi korától kolostorban neveltet. A felcseperedett finomlelkű, jólnevelt ifjú apjának halálos ágyánál ígéretet tesz arra, hogy folytatja a családi hagyományt, és belőle is rabló lesz, a feladat azonban túlságosan nehéznek bizonyul a naiv Vagabondo számára, így többször válik kifosztottá, mint fosztogatóvá, de ez nem tart örökké. Kit nevezhetünk rablónak és mit jelent egyáltalán rablónak lenni? - teszik fel a kérdést az alkotók.

0384_dc24bFotó: tm-t.ro

A rendezőkről:

Zheni és Peter Pashov a szófiai Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémia professzorai, továbbá a szófiai Atelie 313 Bábszínház irányítói. Számos külföldi meghívásnak tettek eleget: dolgoztak Horvátországban, Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Államokban is. Mindkét rendező nagyban hozzájárult a bolgár bábszínház megújulásához, új formájú és típusú bábjaikkal, különleges fény- és árnyjátékaikkal, melyekben a hangsúly az ember és különböző tárgyak viszonyán van, egyedi stílust dolgoztak ki. Diákjaikkal tíz-tizenöt éve kísérleteznek ezen a téren és ennek eredményeképp sikerült kidolgozniuk az úgynevezett „vizuális, szegény színházat", melynek alapvető feltétele, hogy kevés díszlet és kellék látható a színpadon, a hangsúly az egyszerűségen és a látványon van.

Közönségtalálkozó:

A szerdai előadást követően beszélgetésre kerül sor, melynek témája a színház szerepe a nevelésben. A beszélgetést Tasi Ottilia Gyöngyvér vezeti, aki a Temes Megyei Pedagógusok Szövetségének elnöke.

Csütörtökön, a Borsszem Jankó előadás után, a jelenlevőkkel Lábadi Éva, a temesvári Merlin Színház igazgatója fog beszélgetni a mese fontosságáról a gyerekek mindennapjaiban.
Végül pénteken, a Zián & Kopik előadás után, a Temesvári Eco Club képviselőinek jelenlétében beszélgetni fognak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról.

Forrás: tm-t.ro

süti beállítások módosítása