Dance Open – Nyitott tréningek a Bethlenben

Indul a Dance Open - nyitott tréningeket tartanak hazai táncművsézek a Közép-Európa Táncszínház szervezésében.

Új kezdeményezés indul

A Közép-Európa Táncszínház az elmúlt években több intenzív nyári workshopot is szervezett olyan neves hazai mesterek vezetésével, mint Juhos István, Hámor József, Baranyai Balázs, Fodor Zoltán, Jónás Zsuzsa, Maday Tímea Kinga, Lakatos János, de hívtak külföldieket is: Eléonore Valère- Lachky-t és Anton Lachky-t Belgiumból, valamint Liz Kinget Angliából. Idén már második alkalommal indították el nyári KET-Terminál programjukat, amely két hónapos intenzív képzést jelentett 13 fiatal számára négy mester vezetésével, a végén pedig egy önálló est bemutatását szeptember 1-jén a Millenárison. Az ifjú táncosok számára a hét hat napján a napi hat órás oktatás nagy fizikai, lelki és szakmai kihívást jelentett, az egyedülálló bemutatkozási lehetőségen túl. A KET-Terminál szándéka szerint nem csak a Közép-Európa Táncszínház utánpótlására összpontosít, hanem az országban működő táncszínházak, táncegyüttesek vérfrissítésére is.

Az eddigi kurzusok sikere megmutatta, milyen nagy szükség van fiatal tehetségeket felkaroló programokra. Ezért most elindították a KET-Terminál Plusz programot, mely a KET-Terminál 2012 résztvevői közül négy kiválasztottnak, Baranyai Adriennek, Lendvay Zsókának, Podmaniczky Dorottyának és Zanócz Petrának, ad lehetőséget, hogy ingyenesen látogathassák egy évadon keresztül a Táncszínház tréningjeit, és adott esetben részt vehessenek produkciókban is. Terveik szerint 2013-ban tovább bővítik a képzési programjukat: a nyári terminál már két csoportban fog indulni, középhaladó és haladó táncosoknak külön-külön.

Októberben hagyományteremtő céllal indul útjára legújabb kezdeményezésük, a Dance Open képzési forma. A Táncszínház mostantól mindenki számára elérhető, nyitott kortárstánc tréningeket szervez olyan magas kvalitású oktatók vezetésével, akik a KET professzionális táncosait napi szinten tréningeztetik.

A kurzusok 2012. október 1-jén indulnak és december 19-ig tartanak hétfő és szerda esténként a Bethlen Téri Színházban.

Hétfő:

18.30–20.00 Jónás Zsuzsa

20.15–21.45 Vlad'ka Malá

Szerda:

18.30–20.00 Hámor József

20.15–21.45 Kun Attila

tancos

Az óraadókról:

• JÓNÁS ZSUZSA (Harangozó-díjas táncművész)
Dinamika, muzikalitás, izoláció!
kezdő-középhaladó
A Budapest Táncszínház táncművészeként kezdtem megismeri az Art Jazz technikát, amit később magától Matt Mattoxtol és Raza Hammaditol volt szerencsém tanulni. Nemzetközi munkaim Hollandiában kezdődtek, a Djazzax együttesnél lehetőségem volt betekintést nyeri a Scapino Balett és Prejocage tréingjeire, és repertoárjaira. Ezt követően Franciaország következett, ahol a Ballet Jazz Art, La Horde, Resonance és számos más együttesnél tevékenykedtem. Hazatérve a Szegedi Kortárs Balett szólistájaként, és a Közép- Európa Táncszínház képzésvezetőjeként dolgoztam. Emellett számos hazai együttessel – Duda Eva, Frenák Pál, Pr-Evoltion – projekt szinten működtem.
A tréningjeimen a dinamikára, a muzikalitásra, a koordináció és izoláció alapos kidolgozására fektetem a hangsúlyt. Az óra első felében kidolgozott gyakorlatokkal fejlesztjük testünk izolációs, koordinációs képességét, majd kisebb nagyobb tánc kombinációkkal folytatjuk, ahol élvezeti forrást tud nyújtani a zeneiség, dinamika, és a tánc szenvedélye!
• VLAD’KA MALÁ (Lábán-díjra nominált koreográfus)
Cunningham-, jóga-, pilates-technikák felhasználásával!
középhaladó
Nyolc éves koromban kezdtem a tánctanulást Prágában a Codarts-Rotterdami Táncakadémián, ahol a pályámat meghatározó tanárokkal találkoztam. Ezt követően Csehországban, Ausztriában és Hollandiában workshopokon fejlesztettem tudásomat. A legnagyobb hatást az első munkahelyem gyakorolta rám, ahol megismerkedtem a Cunningham- és a release-technika ötvözésével.
Az óráim első felében Cunningham alapú, tánctechnikát fejlesztő bemelegítést tartok pilates és jóga elemekkel kiegészítve, a második felében pedig tisztán táncot oktatok.
A tánckombinációkban az egyensúlyra, az off-balance mozdulatokra, a forgásokra, ugrásokra és a földelemekre helyezem a hangsúlyt. Célom megtanítani, hogyan használható a megfelelő energiamennyiség egy-egy mozdulathoz a gravitáció hatásával és együttműködésével, felesleges erőfeszítés nélkül.
„Everyday there must be something I can't do, otherwise it's boring.” /Monet Robier/
• HÁMOR JÓZSEF (Harangozó-díjas táncművész)
Koordináció, testtudat, ritmus!
mindenkinek
A Gangaray Dance Company művészeti vezetője vagyok. 1994-ben végeztem a Magyar Táncművészeti Főiskolán, majd a Magyar Fesztivál Balett, Experidance, Miskolci Táncszínház, Frenák Pál Társulat, Budapest Táncszínház, PR Evolution Company, Pataky Klári Társulat, Gergye Krisztián Társulat, Bozsik Yvette Társulat, Duda Éva Társulat, előadásaiban vettem részt. 2006 óta a Közép-Európa Táncszínház egyik állandó tréningvezetője vagyok
Az órák során célom a koordinációs képesség, a testtudat és a ritmusérzék fejlesztése a tánc nyelvén keresztül. A tréninggyakorlatok, a tánckombinációk és a kisebb koreográfiák által szeretném a résztvevőket egy „kellemesen kemény” fizikai élményben részesíteni.
• KUN ATTILA (Harangozó-díjas táncművész)
CGI – Cunningham, Gaga, Improvization Technology alapjain!
haladó és professzionális táncművészeknek
Szakmai karrierem állomásai: Magyar Nemzeti Balett, Rambert Dance Company, Ballet Basel. Repertoárdarabok: Mats Ek, J. Kylian, W. Forsythe, Merce Cunningham, Ohad Naharin, Wayne McGregor, Christopher Bruce, Johan Inger, Jorma Elo, Mauro Bigonzetti...
Klasszikus alapképzettségemet „cipelve” kerültem kapcsolatba a fent felsorolt alkotókkal és táncolhattam el darabjaikat. Általuk olyan szellemi és fizikai utazáson vehettem és veszek részt, amelyből egy a mai napon is épülő és formát öltő rendszer körvonalazódik. Az épülő rendszer a színpadi professzionális tánc művészetének titkait kutatja. A fizikai állóképességet és a technikai tudást fejlesztve a test és a testet irányító szellem kapcsolatát erősíti. 
A rendszer nem kínál álezotérikus alternatívát a tánc általi kifejezés markáns technikai követelményei helyett! 
A tréningem résztvevői a fent megjelölt három technika elemeinek segítségével juthatnak el egy gazdagabb és tudatosabb „mozgás-szótár” elsajátításáig.

Tudnivalók

1 alkalom: 1700 Ft

5 alkalmas bérlet: 7500 Ft (azaz: 1500 Ft/alkalom)

10 alkalmas bérlet: 13000 Ft (azaz: 1300 Ft/alkalom)

Az órák 90 percesek, a bérletek mesterekként értendők.

Helyszín: Bethlen Téri Színház (1071 Budapest, Bethlen tér 3.)

Jelentkezés és további információ: cedt@chello.hu, +36 30 456 3885

süti beállítások módosítása