Egerek és emberek - Balikó rendezése Szegeden

Az irodalmi Nobel-díjas John Steinbeck Egerek és emberek című regényének színpadi adaptációjával kezdi évadját pénteken a Szegedi Nemzeti Színház: a művet, amelyért íróját Pulitzer-díjjal jutalmazták, Balikó Tamás állította színpadra.

egerek

Borovics Tamás Lennie és Danis Lídia Curley felesége szerepében

Balikó Tamás a darabról:

Az 1930-as évek Kaliforniájának vándormunkásai között játszódó történet nyomorult emberekről szól, mindenki vesztes, a körülmények elég szomorúak, mint a nagy gazdasági világválság idején vagy ma - mondta az egyik próbát követően a rendező az MTI-nek.
Megítélése szerint a mű szikár, kemény, kegyetlen világa Móricz Zsigmond Barbárok című novellájával rokon. A nyomorban nem az a legszörnyűbb, hogy nincs pénze az embernek, hanem hogy megnyomorodik a lelke, a kilátástalanságban elvész a humánum - fogalmazott, hozzátéve, hogy az egymást rendkívül sűrűn követő események között vallási, világnézeti példázatok jelennek meg a kegyelemről, a becsületről, arról, hogy a hülyék vagy a gonoszok a világ bajainak okozói.
Sűrű és kemény hathetes próbafolyamat áll a színészek mögött, mivel a darab a hagyományos magyar szövegközpontú játéktól eltérő munkát igényel tőlük. A puritán, szinte üres térben felnagyítódnak az emberi tartalmak, a színészek gesztusai, mozdulatai, és ezt tovább fokozza a színpad filmszerű képi világa, valamint a zene. A jeleneteket egy balladisztikus dal, Lorne Greene kanadai színész-énekes Ringo című számának részletei kötik össze.
A darab két főszerepét, Lennie-t, a lomha, szellemileg visszamaradott óriást Borovics Tamás, illetve alacsony és fürge észjárású társát, George-ot Pataki Ferenc játssza.

A darabról:

A színdarab a nagy gazdasági világválság idején két vándormunkás tragikus történetét tárja elénk. George, az alacsony és fürge észjárású fiatalember és társa, Lennie, a lomha, szellemileg visszamaradott óriás egy kaliforniai tanyán vállalnak munkát. Közös álmuk egy saját tanya, ahol önállóan gazdálkodhatnak. Lennie-t együgyűsége folyton bajba sodorja, és George-nak igencsak észnél kell lennie, ha mindkettőjüket meg akarja óvni a következményektől.

egerek2

Bánvölgyi Tamás (b1) Whit, Pataki Ferenc (b2) George, Poroszlay Kristóf (k) Carlson, Rácz Tibor (j2) és Kedvek Richárd Slim szerepében

Részlet a Pulitzer-díjas műből:

„Ritka eset, hogy két ember együtt vándoroljon. Tudod, milyenek a munkások: jönnek, megkapják az ágyukat, dolgoznak egy hónapig, aztán elmennek egyedül. Sose láttam, hogy valaki törődött volna a másikkal. Nem is tudom, miért. Talán ezen a rongyos világon mindenki fél a másiktól.” (Steinbeck: Egerek és Emberek)

egerek_es_emberek_szinlap_ok_0

John Steinbeck: Egerek és emberek

George    Pataki Ferenc
Lennie    Borovics Tamás
Candy    Rácz Tibor
Főnök    Somló Gábor
Curley    Rédei Roland
Curley felesége    Danis Lídia
Slim    Kedvek Richárd
Carlson    Poroszlay Kristóf
Whit    Bánvölgyi Tamás
Crooks    Szívós László
Díszlet-jelmez: Balikó Tamás
Súgó: Mészáros Ágnes
Ügyelő: Kertész Zsolt
Rendezőasszisztens: Müller Zsófia
Rendező: Balikó Tamás

Bemutató: 2012. szeptember 28., 19 óra

További előadások: szeptember 29. 19 óra, szeptember 30. 15 óra

Kisszínház

süti beállítások módosítása