Színházi szisztémák - Tanulmánysorozat a Csokonai Színházról

Öt tanulmányban írt a Csokonai Színház elmúlt két évtizedéről új könyvében Tóth Dénes Árpád. A kötet bemutatójára a Horváth Árpád Stúdiószínházban kerül sor szeptember 27-én.

Tóth Dénes Árpád a Színházi szisztémákról:

Az elmúlt esztendőben megjelent Beszédes gesztusok című (a színpadi táncról szóló, folyóiratokban megjelent tanulmánygyűjtemény), valamint Az avantgárd hercege címet viselő szakmai kismonográfia (Palasovszky Ödön színházi újítóról) után idén fejeztem be a harmadik kis színháztörténeti kötetemet, a Színházi szisztémák a rendszerváltozástól napjainkig (1989-2011) című, a Csokonai Színház közelmúltját áttekintő munkát. A kötet fejezetei: Publikálni a publikumnak – esszé a színikritikáról, A rendszerváltozás – meg a Csokonai Színház (1989-2004), A kortárs dráma színpadán – a Horváth Árpád Stúdiószínház története (1989-2006), Muzsika a deszkák felett – az operatársulat közelmúltja (2000-2010), Forradalom a színházban – Vidnyánszky Attila társulatának első öt szezonja (2006-2011).

A munkára a színháztörténeti alapvetés és a forrásközlés műfajának ötvözésével – azaz a történések tárgyszerű leírásával, s esszészerű elemzésével vállalkoztam.

toth_d_borito

Ebben az időszakban színikritikusként követtem nyomon az előadásokat napi- illetve hetilapokban (Hajdú-bihari Napló, Debrecen, Nagyítás) és a teátrális folyamatokat folyóiratokban (Debreceni Disputa, Debreceni Szemle, Mediárium, Operaélet, Táncművészet). Azt gondoltam: szakírói-művészetkritikai tapasztalataim okán talán képes lehetek rögzíteni/láttatni a színház félmúltjának történetét.

Színházról, operáról, balettről, bábjátékról 1974 óta publikálok helyi lapokban és országos szakmai folyóiratokban; szám szerint 365 színházi tárgyú írásom jelent meg. Indíttatásom családi: édesapám haláláig a Napló elődje, a Néplap zenekritikusa volt, édesanyám negyedszázadon át szolgálta a Csokonai Színház operatársulatát: karénekesként, korrepetitorként és súgóként. Természetes módon ötéves korom óta színházba járok, s természetesen a legtöbb előadást a mi színházunkban, Debrecenben láttam. „Bennfentes” voltam öltözőkben és zsinórpadláson, zenekari árokban és gyermekstatisztaként a színpadon, mégsem (vagy éppen ezért nem) gondoltam rá, hogy színházzal vagy zenével foglalkozzam. Kamaszkorom óta újságíró akartam lenni – s ez különösebb erőfeszítés nélkül sikerült. Ám rajtam is kitört a „teátrális láz”: posztgraduális úton elvégeztem a Színművészeti Főiskola színházelméleti szakát, olyan tudós tanárokat hallgatva, mint Hegedűs Géza, Elbert János és Ungvári Tamás. A hatásuk nem maradt el: megjelent írásaim harmada színházi tárgyú.

 

toth_denes_portre_550

Tóth Dénes Árpád

Apám, dr. Tóth Dénes zeneszerző és esztéta utolsó kritikáját követően éppen húsz év múlva kezdtem ugyanabba az újságba (Néplap/Hajdú-bihari Napló), olyasmiről írni, amiről apám zenekritikusként: táncról, operáról... Annak idején a magam kedvére végeztem el a főiskolát. Hogy jobban értsem, amit látok. Mint habitüé, a színház szakmán kívüli rendszeres látogatója és (fele)barátja pedig mindig azért írtam, hogy mások is jobban értsék, amit látnak. S a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola kommunikáció szakán is azért tartottam színházkritikai speciálkollégiumot, hogy a leendő újságírók jobban értsék, amit látnak. Így kötődtem tehát a színházhoz a saját mesterségemen keresztül. (Később – 1987-ben és 2007-ben – szerkesztőként két lapnál is közönségdíjat kezdeményeztem „Az évad színházi művésze” címen.)

A leghosszabb ideig – 1999-2011 között – a Debrecen hetilapban publikáltam színikritikákat, 12 évadon át, átlagosan évi 12 előadásról. E kötet folyóiratokban megjelent tanulmányai is ebben az időszakban születtek – kivéve a megújult társulat első öt évadáról írott anyagot, ez most kerül nyilvánosságra.

*

A kötet bemutatóját szeptember 27-én, csütörtökön 18 órától tartják a Horváth Árpád Stúdiószínházban, ahol megemlékeznek a teátrum operatársulatának 60 éves jubileumáról is. A rendezvényen közreműködik Bódi Marianna operaénekes, Szentai Cecília korrepetitor és Kornya István szerkesztő.

Forrás és fotók: csokonaiszinhaz.hu

süti beállítások módosítása