Alföldi Róbert: "Nem kirakatszínházat csinálok"

Igazgatói ciklusának utolsó évadját kezdi a Nemzeti Színházban Alföldi Róbert. Ennek kapcsán kérdezte a HVG. Lapszemle.

A HVG interjújából:

A kérdésre, végigvihető volt-e az a pályázat, amivel elnyerte a direktori széket, Alföldi Róbert úgy felelt: “A pályázat a mai napig olvasható a neten (a Színház.hu-n, itt elérhető). Kevesebb elméleti eszmefuttatást, sok konkrétumot tartalmaz, így mérhető és számon kérhető, hogy mit ígértem, és az is, mi valósult meg. A leírtaknak nagyjából a kilencven százaléka” – fogalmazott Alföldi, aki arról számolt be, nem sikerült összehozni a koprodukciós előadásokat, részben az egyre szűkösebb büdzsé miatt, és előbb fel kellett építeni egy nagyon határozott minőségű művészi intézményt.

“Az eddigi úton haladnék tovább, csak még szabadabban. Még kíváncsibb színházat csinálnék. A kulcsszó talán a kapcsolat lenne. Az eddiginél is nagyobb szerepet kapna a néző és a színház közötti kommunikáció. Nagyobb hangsúlyt fektetnék a Náthán gyermekei című előadással elindított drámapedagógiára. És megvalósítanám az elmaradt koprodukciós előadásokat” – tette hozzá a Nemzeti Színház igazagtója, akit arról is faggattak, mit jelent számára a nemzet és a nemzeti fogalma.

alfoldi

“Láttam egy rövid filmhíradórészletet, ahol Németh Antalt, a Nemzeti Színház egykori igazgatóját arról kérdezték 1935-ben, hogy mi a feladata a megújult Nemzeti Színháznak. Válasza frappáns és egyszerű volt: az örök ma és az örök jelen törekvéseinek legyen a háza. Hát valahogy így gondolom én is. Egyébként minden szellemi újításban ott van a hagyomány is, mert arra épül, anélkül nem is létezik” – nyilatkozta Alföldi Róbert, aki nem tartja magát újítónak, hanem normális polgáriszínház-csinálónak. “Művészként nem vagyok diplomatikus, és a színháznak sem az a feladata” – tette hozzá.

“A világ változik rossz irányba. A Nemzeti Színház felelősséget jelent. Valós, súlyos, indulatokat gerjesztő, megoldatlan fájdalmakról, problémákról, jelenkori eseményekről kell hogy szóljon. A megnyugvást talán az adhatja, ha ezekről a problémákról nyíltan beszél a színház, és a nézőt gondolkodásra serkenti, és talán a kommunikáció, a tiszta beszéd elvezeti az egyént és a nemzetet azokhoz a megoldásokhoz, melyek boldogabbá tehetnek bennünket. S hogy számomra mit jelent a nemzet fogalma? Felelős, nyitott, kíváncsi emberek közös gondolkodását világról, hazáról, történelemről” – fejtette ki az igazgató.

A felvetésre, miszerint sokan úgy gondolják, legyen az Alföldinek színháza, de ne a Nemzeti úgy felelt: “Miért, máshol rendben lenne az, ahogy a színházról gondolkodom? Egyébként meglehetősen drága lenne az a fajta Nemzeti, amit azok szeretnének látni, akik politikai okokból támadnak. A korhű díszletekkel és korhű jelmezekben előadott magyar klasszikus drámák tízszer annyiba kerülnének, mint a négymillióból kigazdálkodott Az ember tragédiája előadásunk. Én nem kirakatszínházat csinálok, s úgy érzem, az elmúlt évek bizonyították, jó és értékes, ahogy a Nemzetiben a színházról gondolkodunk” – mondta a HVG-nek Alföldi Róbert.

Arról, milyen a magyar színházi élet külföldről nézve, elmondta: “Jegyzett a magyar színház. Amerikában fantasztikusnak tartják, hogy milyen erősen a szerepvállalásra, a társadalmi problémákra fókuszálnak előadásaink. Németországban, Lengyelországban vagy Romániában más a helyzet, mert náluk is hasonló és nagyon erős a színház. Belülről mást mutat a kép. Elővéve az öt évvel ezelőtti repertoárokat, feltűnő, mennyivel bátrabbak voltak akkoriban a színházaink. Most valahogy nem akar hangos lenni a magyar színház, pedig most kéne egyre hangosabban kiáltani. Óvatosságot, megfelelést, igazodást látok. Elszomorít, hogy a társadalmi szerepvállalással, ami talán a legfontosabb nekem, egyre kevesebbet találkozom a művészeti életben”.

“Nem foglalkozom azzal, mi lesz 2013 után. Munkám mindig lesz, ha nem itthon, akkor külföldön. Ha a Nemzetiben nincs tovább, nem tudom, lenne-e kedvem valahol újra a nulláról felépíteni egy színházat. És nem tudom, képes lennék-e úgy igazgatni azt, hogy ne örökké a Nemzetit kérjem benne számon” - árulta el az igazgató.

Forrás: HVG, Imedia

süti beállítások módosítása