Fafeye, a tenger ész nyitja az évadot Zalaegerszegen

Jubileumi, 30, évadának első bemutatójára készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. Szeptember 28-án, láthatják a nézők Egressy Zoltán: Fafeye, a tenger ész című zenés ifjúsági színművét.

Egressy Zoltán történetében sok hasonlóságot vélhetünk felfedezni, Fafeye és a híres rajzfilmfigura – Popeye – között. Mindketten pipáznak, sokszor alig érteni, hogy mit beszélnek, első blikkre mindketten tanulatlan tuskónak tűnnek, azonban Fafeyenek és Popeye-nek is a helyén van a szíve. Ahogy Popeye-nek is meg kell küzdenie szíve hölgyéért, Olíviáért, Fafeyenek is próbatételeken kell átesnie, hogy elnyerje Paradicsom kezét... És egyik történetből sem hiányzik a főgonosz... És ahogy tisztességes mesékhez illik, mindkét esetben ugyanabba a hölgybe szerelmesek, mint a főhős. Popeye állandó ellenfele a hamburgerzabáló, behemót Bluto, aki mindig csak az esküvőre, és a tengerész laposra verésére tud gondolni. Fafeyenek pedig a közösség polgármesterével, az ostoba Buttanderral kell megküzdenie. Azonban segítségükre van a 'csodazöldség'... Míg Popeye alkarizmai a spenót hatására duzzadnak, Fafeye a sóskától kap erőre...

fafey3

"Fafeye, a kevés eszű, ám jószívű tengerész hajótörést szenved. Egy kis városkába vetődik, ahol a még kevesebb eszű, ám velejéig gonosz Buttander tartja rettegésben a lakókat. Köztük Paradicsomot, a helyi zöldséges szépséges lányát, akit ráadásul, feleségül akar venni. Fafeye besóskázik, és munkához lát..." – foglalja össze a történet lényegét a darab szerzője, Egressy Zoltán.

fafey4

A rendező, Naszlady Éva ezekkel a szavakkal ajánlja a Hevesi Sándor Színház legújabb darabját: „Ez a kedves tanmese – Egressy Zoltán tollából – az emberiség azon ősi igényét elégíti ki, miszerint a jó győzedelmeskedjék mindenkor a gonosz fölött. Ez egy egyszerű, de teljesen érthető és átélhető kívánalom. Az emberiség történetében mindig, minden korszakban hatalmas erővel tört fel ez az igény: az igazságon esett csorba kiegyengettessék. Ennek megvalósulási terepe általában a képzelet világába szorult. A kegyetlen valóság – minél kegyetlenebb – annál intenzívebben szüli a tanmeséket. Nem kell aktualizálni ezeket, mert úgyis azok. A bontakozó gyermek lelkének amúgy sem az okoz izgalmat, hogy a mesék szereplőit az általánosság szintjén megfeleltessük korunk szereplőinek. Sokkal fontosabb az a tanulság, hogy aki nem fél, nem lusta, őszinte és állhatatos, végül leküzd minden akadályt. Ezt a tudást pedig nem lehet elégszer aláhúzni a fiatalabb generáció számára."

fafey2

Fafey , a tenger ész

Szereposztás:

Fafeye - Gulyás Hermann Sándor

Paradicsom - Kováts Dóra

Zöldséges - Wellmann György Aase-díjas

Buttander - Kiss Ernő Jászai-díjas

Bittner - Bellus Attila

Kikiáltó - Kató Balázs

nap, hold, csillagok, felhők, népek, cápák, útszéli motkányok és egyéb arra tévedt élőlények:

Andics Tibor

Foki Veronika

Katona Kornél,

Magyar Cecília

Mester Edit,

Mikita Lilla,

Molnár Lilla,

Pap Lujza

Zenekar: Máriás Zsolt, Lőrincz Tamás, Kiss Krisztián

Díszlet – Jelmez: Tihanyi Ildikó

Dramaturg: Madák Zsuzsanna

Zene: Máriás Zsolt

Koreográfus: Újvári Milán

Világítás: Gibárti Tibor

Rendezőasszisztens: Vass János Pál

Rendező: Naszlady Éva

Forrás: hevesisandorszinhaz.hu

Fotó: Pezzetta Umberto

süti beállítások módosítása