József Attila Színház: kárpátaljaiak előadásával indul az évad

A kárpátaljai magyar nyelvű színház Dekameronjával kezdi meg az idei évadot pénteken a József Attila Színház. Decemberig a közönség találkozhat a csíkszeredai, a kassai és az újvidéki magyar társulat előadásaival is.

Nemcsák Károly igazgató a pénteki évadnyitó sajtótájékoztatón elmondta: minden hónapban egy teátrum mutatkozik be az évad első felében a József Attila Színházban, és terveik szerint az egész szezonban folytatják a programot. Kiemelte: nem fesztiválon láthatóak a határon túli előadások, hanem az évad során folyamatosan. Emellett a színházak nemcsak egy, hanem több előadással, köztük gyerekdarabokkal is jelen lesznek.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, az esemény védnöke örömét fejezte ki, hogy a teátrum felvállalta a határon túli színházakkal a kapcsolat kiépítését, bevonásukat a budapesti kulturális életbe. Szerinte azzal, hogy a József Attila Színház saját műsorfolyamába építve mutatja be ezeket a vendégjátékokat, természetessé, mindennapivá teszi a határon túli színházak jelenlétét Budapesten.

nemcsak

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója és az asztalnál Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója, Czajlik József, a kassai Thália Színházigazgatója, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Gyarmati Kata, az ÚjvidékiSzínház művészeti titkára és Vidnyánszky Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művészeti vezetője, a debreceni Csokonai Színház igazgatója

Kiemelte: fontosak azok a szakmai kapcsolatok is, amelyek a határon túli színházakkal a program során kialakulhatnak, a folyamatos tapasztalatcsere.
Mint elhangzott, a József Attila Színház négy bemutatót tart az évadban: Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című művét - az előző évad előbemutatója után - október 6-án tűzik műsorra, Hubay-Ránki-Vas Egy szerelem három éjszakája című zenés darabjának premierjét pedig november 10-én tartják, a rendező Huszti Péter. December 8-án tűzik repertoárra Csiky Gergely A nagymama című művét Galambos Erzsi jutalomjátékaként, Nagy Viktor rendezésében, február 10-én pedig Arthur Miller Édes fiaim című darabját mutatják be, amelyet Kerényi Imre állít színpadra.
"Ebben a nehéz helyzetben gazdaságilag stabilizálni tudtuk színházunkat" - mondta az igazgató. Nemcsák Károly beszélt arról, hogy olyan előadásokat is tovább játszanak az új évadban, amelyek máshol születtek. A József Attila Színház közönsége is láthatja A magányos cédrus című, Kővári Katalin által rendezett előadást, a Szabadtér Színház A rózsák háborúja című produkcióját is befogadta a színház, továbbá Miklós Tibor rendezésében a nyár után újra műsorra tűzik A hírnév ára című musicalt.
Az igazgató kiemelte, hogy a gyerek és az ifjúsági korosztály számára összeállítottak bérletet, ezzel biztosítani szeretnék a következő generáció színházba járó közönségét.
Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója elmondta: színháza évi nyolc bemutatóval 35-40 ezer nézőt fogad, 160 előadást teljesít. Mint kifejtette, az intenzíven dolgozó színtársulat számára fontos, hogy bemutatkozhasson Budapesten, ezzel bekapcsolódva a magyar színházi életbe. A közönség két előadásukat láthatja októberben: Martin McDonagh Vaknyugat, illetve Örkény István Tóték című művét.
Czajlik József, a Kassai Thália Színház igazgatója arról szólt, hogy új társulat formálása zajlik Kassán, tájoló, folyamatosan utazó színházként működnek negyvenfős társulattal. Budapesten ezúttal Bengt Ahlfors Színházkomédia és a Böszörményi Gyula műve alapján készült Gergő és az álomfogó című gyerekelőadást mutatják be novemberben.
Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház művészeti titkára elmondta: évente négy bemutatót tartanak, tematikus évadokat hoznak létre. Színháza innovatív repertoár-politikát folytat, klasszikusok újraértelmezésével is foglalkoznak. Budapesti vendégjátékukon decemberben Bergman Fanny és Alexander című műve, valamint az Óz, a nagy varázsló című gyerekdarab látható.
Vidnyánszky Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művészeti vezetője elmondta: a jövőre húszéves beregszásziszínház évente 130-160 előadást játszik. Hozzátette: nem készítenek sok új előadást, de évekig műsoron tartják produkcióikat, mintegy 15 előadással szólítják meg közönségüket folyamatosan. Szólt arról, hogy bemutatóik többsége közös produkcióban készül, és a társulat sokat utazik külföldre, ám a budapesti bemutatkozás mindig kiemelkedő jelentőségű számukra. A pénteki Dekameron mellett Vörösmarty Mihály Tekéntetes úr című darabját játsszák szombaton a József Attila Színházban.

süti beállítások módosítása