Mesemúzeum és Meseműhely nyílik Budapesten

Mesemúzeum és Meseműhely nyílik kedden Budapesten, ez az első olyan intézmény, amelynek a mese áll a középpontjában. 

Az I. kerületi Döbrentei utcában található, három egységből álló múzeumban egy állandó és egy időszaki kiállítás, valamint műhelyfoglalkozásoknak, színházi és bábelőadásoknak helyet adó fogadótér kapott helyet.

muzeum

Az intézmény alapötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől származik, a 250 éves, barokk épületet a Budavári Önkormányzat biztosította és újította fel 2010-ben mintegy 220 millió forintból, a 200 négyzetméteres múzeum kialakítása 40 millió forintba került, az önkormányzat a felújításra a Városrehabilitációs Alapból nyert támogatást. A szakmai hátteret a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nyújtja. A nagyközönség az új intézményt keddtől látogathatja, az ünnepélyes megnyitót szeptember 30-án, vasárnap tartják. 
A múzeumot bemutató pénteki sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta: az intézmény egyedülálló és hiánypótló, a kiállítás létrejöttét a tárca Alfa pályázata tette lehetővé. 
Megjegyezte: két kisgyermek édesanyjaként tudja, mennyire fontos szerepet töltenek be a mesék, hiszen növelik a szókincset, fejlesztik a személyiséget, a gyerekek érzelmi világát. 

memes2 "A meséknek fontos társadalompolitikai szerepük is van, hiszen a mesélő és a hallgatóság között mindig intenzív kapcsolat alakul ki, vagyis a mesék képesek generációkat összekötni" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy az irodalom, az olvasás megkedveltetéséhez a meséken keresztül vezet az út. 
Hammerstein Judit köszönetet mondott a Budavári Önkormányzatnak, hogy felkarolta a mesemúzeum ötletét, valamint a PIM-nek is, hogy szaktudásának legjavát adta. Kitért arra is, hogy a kiállítás létrejöttét az Emmi Alfa pályázata tette lehetővé, amely arra szolgál, hogy az önkormányzati múzeumok kiállításaikat fejleszthessék. A pályázaton 23 millió forintot nyert el a mesemúzeumra az önkormányzat, de további 3,5 millió forintnyi önrészt is hozzátett. "Jó hír, hogy a 2013-as költségvetésben mintegy 300 millió forint fog rendelkezésre állni az Alfa pályázatra, ez a 2012-es támogatási keretnek majdnem a duplája" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. 
E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója elmondta, hogy a mesemúzeum működtetése az ő feladatuk lesz, ehhez számítanak szponzorok és az önkormányzat támogatására is. 

mese2 Helmich Katalin múzeumpedagógus, a koncepció kitalálója elmondta, hogy keddenként, szerdánkét és péntekenként bejelentett iskolai és óvodai csoportokat várnak, a csütörtök, a szombat és a vasárnap pedig a családoké. Szerveznek író-olvasó találkozókat, színházi előadásokat, drámafoglalkozásokat, de lehetőség nyílik - például születésnapok alkalmával - a múzeumi tér kibérlésére is.
Az alapkoncepció az volt, hogy a ház minden szegletét töltse be a mese. Ez már a ház kapujában elkezdődik, ahol a több mint 200 éves épület történetével ismerkedhetnek meg a látogatók - fogalmazott Helmich Katalin, hozzátéve, hogy az udvaron a kút az "élet vizét" szimbolizálja, amellyel a gyerekek meglocsolhatják az "égig érő fát". A műhelyben létrehoztak egy olvasó-, egy hallgató és filmkészítő kuckót, ezenkívül egy színpadot is. A mesemúzeum könyvállományát a Pagony és a Móra Könyvkiadó adta össze. 

mese Az állandó kiállítás a Magyar tündérmese világa címet viseli, amelynek keretében a látogatók bejárhatják a mese útját, találkozhatnak a tündérmesék állandó szereplőivel, átvághatnak a sűrű, sötét erdőn, a próbák után pedig egy trónszék várja őket - ismertette a tárlatot a múzeumpedagógus. Az időszaki kiállításon a magyar mesegyűjtés első száz évét ismerhetik meg az érdeklődők.
A sajtótájékoztatón elhangzott: a tervek szerint más intézményekkel közösen évente néhány nagyobb rendezvényt is fognak tartani, például mesefesztivált, könyv- és játékvásárt, vers- és mesemondó találkozót.

süti beállítások módosítása