Siketek Világnapja jelnyelvi színházzal

1958 óta a Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján szeptember utolsó vasárnapja a Siketek Világnapja. Ebből az alkalomból "Kövesd a Jelet" címmel  színes jelnyelvi kavalkáddal ünnepel a hallássérültek közössége. 

Szeptember 29-én, szombaton 11 és 24 óra között a Lurdy Házban, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) szervezésében kerül sor az ünnepre.

A szervezők jelnyelvi színházzal, különleges könyvbemutatókkal, színes gyerek-és családi programmal várják a halló és hallássérült érdeklődőket. A Lurdy Ház parkolójában egy SINOSZ feliratú interaktív buszban kipróbálható hogyan észlehető hallókészülékkel a külvilág, a jelnyelvi gyorstalpalón a bátrabbak megtanulhatnak néhány jelet, a hallásvilága.hu Csend fülkéjénél pedig megtapasztalhatják az érdeklődők a hangok hiányát.

Az idei Siketek Világnapjának fókuszában a hallássérült személyek és gyerekek jogai állnak, melyet a UNICEF, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület (CSAGYI) és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) közös összefogással támogat.

sinosz

A Kövesd a jelet! rendezvényen Dr. Jámbor Andrea és Dr. Orgován Gábor "Hallhatatlan szavak" című könyvének dedikálással egybekötött könyvbemutatójára is sor kerül. A könyvet a SINOSZ az EMMI támogatásával adja ki. A könyv szerzője nagyothalló, aki bátran, öniróniát sem mellőzve képes állapotáról, élethelyzeteiről írni. A könyv külön erénye, hogy nem csupán a szerző véleményét és életútját ismerhetjük meg, hanem kezdeményezésére számtalan sorstársa osztotta meg a könyvben személyes tapasztalatát, a nagyothalló léthez kapcsolódó hétköznapi élményeit.

A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, házigazdája Dr. Kósa Ádám, az első siket Európai Parlamenti képviselő.

A rendezvény aktualitását kiemeli az a jelentős nemzetközi siker, hogy Dr. Lovászy Lászlót – aki maga is nagyothalló személy - a napokban megválasztották az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival Foglalkozó Bizottság tagjának.

süti beállítások módosítása