Erdélyi kabarészínházként is működnének - 5 éves az Aradi Kamaraszínház

Az állandó társulatként működő színház kedden este a Tóték című előadással indította ötödik évadját.

Tapasztó Ernő igazgató - aki Gujdár Gabriellával együtt alapította a színházat - az MTI-nek elmondta: 2007 előtt 1948-ban létezett hivatásos magyar színtársulat Aradon. Az öt évvel ezelőtti újraindulásban sokat segített Nótáros Lajos és Fekete Réka (ők ma is az intézmény munkatársai), valamint Demeter András volt kulturális államtitkár, Bognár Levente aradi alpolgármester és Radu Dinulescu rendező, utóbbi az aradi bábszínház igazgatója volt - mondta Tapasztó Ernő. Hozzátette: az aradi bábszínház fogadta be és ad otthont ma is a Kamaraszínháznak, amelynek vezetői továbbra is önálló székhelyet szeretnének találni.
Az aradi városi önkormányzat, a román kulturális minisztérium és a magyar állam támogatását élvező, Budapesten nemzeti jelentőségűvé nyilvánított intézmény tizenkilenc önálló bemutatót tartott öt év alatt, negyvenkét színházi fesztiválon szerepelt, előadásaikat 179-szer játszották Aradon kívül. A mintegy 15 ezer főt számláló aradi magyarság évente átlagban negyven előadást tekinthet meg az Aradi Kamaraszínházban. Tapasztó Ernő kitért a színház huszonhárom szakmai díjára, valamint arra is, hogy sikerült kialakítani egy sajátos művészi arculatot.

Az elmúlt öt évben az egyik legsikeresebb darabjuk a Rudolf Hess tízparancsolata című produkció volt, amelyben a miskolci Harsányi Attila alakítása számos díjat hozott a színháznak. Az aradi színházzal rendszeresen együtt dolgozik a pécsi Bacskó Tünde, valamint az aradi Éder Enikő is.
Kezdetben kis színházat akartak, amelynek évente egy-két saját produkciója van, ám a tervezettnél több saját előadással álltak elő, ezek aránya egy évadban átlagban 40 százalékot tesz ki. A többi 60 százalékot a vendégjátékok jelentik, amelyeken főleg Magyarországról érkező társulatok lépnek fel.
Saját előadásaikat Tapasztó Ernő kevés szereplőre, minimális díszletre, erős színészi játékra alapozó intellektuális kortársszínházként jellemzi, amelyek kegyetlen emberi sorsokat és drámákat mutatnak be. A Kamaraszínház vígjáték-, kabaré-, operett- és musical-kínálattal is igyekszik gazdagítani repertoárját.

P1490194-1500Kvartett - Éder Enikő, Harsányi Attila (Fotó: akamara.ro)

Az aradi színház idéntől erdélyi kabarészínházként is működni szeretne. E műfajnak olyan kiválóságai fogadták el az Aradi Kamaraszínház felkérését, mint Maksa Zoltán, Nádas György, Aradi Tibor és Lung László Zsolt. Az aradi színház a Magyarország, szerellek! című kabarét mutatja be az idei évadban, amely szövegének egy részét a friss Karinthy-gyűrűs Varga Ferenc József írja. Az aradiak Erdélyben és Magyarországon is minél több településen szeretnék bemutatni kabaréműsoraikat.
A kamaraszínház saját bemutatói rendszerint koprodukcióban készülnek, a legfontosabb partnerük a Szegedi Maszk Egyesület, de együttműködnek a Pécsi Horvát Színházzal és a Pécsi Harmadik Színházzal, valamint a Gyulai Várszínházzal. Jó viszonyt ápolnak a Zsámbéki Színházi Bázissal, mostanában a budapesti Thália Színházzal vannak állandó kapcsolatban, akárcsak a Bakelit Multi Art Centerrel. Erdélyből a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal is állandó kapcsolatuk van - mondta Tapasztó Ernő.

MTI

Az állandó társulatként működő színház kedden este a Tóték című előadással indította ötödik évadját.

süti beállítások módosítása