Játék a kastélyban - Bemutató Szombathelyen

Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékának bemutatóját tartották szeptember 28-án a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.

Darabtörténet

Egy elegáns, olasz tengerparti kastélyba kis színházi csapat érkezik: két szövegíró és egy fiatal zeneszerző. Tervük, hogy bejelentik az itt vendégeskedő primadonnának régen várt operettjük elkészültét. Ám a művésznőt jobban leköti az idősödő híres színész, mint a neki szánt operett és az ifjú zeneszerző szerelmes rajongása. A kacér primadonna, a hősszerelmes és a fiatal zeneszerző kínos szerelmi bonyodalmát csak egy drámaíró fortélya oldhatja meg...

A világsikert kiérdemelt darab páratlanul szellemes színpadi játék, elegáns komédia. Pazar mulatság, melyben szétválaszthatatlanul összegabalyodik valóság és látszat, igazság és hazugság, élet és színház.

A Vas Népe próbabeszámolójából:

Éppen kezdődik a második felvonás. Jordán Tamás a kedvünkért jóízű és nagyvonalú játékba kezd: széles gesztusokkal eljátssza, hogy ő most rendez. A szerzői instrukció szerint a drámaíró Turai - vagyis Trokán Péter - az asztalnál ül, előtte papírlapok, amelyeket olvasgat és itt-ott javítgat. Az óra hetet üt, Turai csenget, aztán feláll és nyújtózkodik; valaki kopog. Jordán Tamás a kellékes Poór Évától afelől érdeklődik, hogy vajon mivel javítgat Turai, Évát pedig nem lehet zavarba hozni: radíros ceruzával. Rendben. Okvetlenül ki kell próbálni azt is, hogy miképpen üt hetet az óra, és főleg hogy miképpen jelezhet Turai a múlt századelőn a szállodai szobákba telepített kiscsengővel. Tessék: milyen jól indul a második felvonás. Jordán Tamásnak ez a játékos gesztusa ráadásul nemcsak a Játék a kastélyban velejére-lényegére mutat rá, hanem a drámaíró Molnár Ferenc szemléletét, világlátását is jellemzi. Ebben a világban látszat és valóság minduntalan fölcserélődik, összeütközik, ezekből az összeütközésekből szórakoztató szituációk keletkeznek, a megoldókulcs és a győztes pedig nem lehet más, mint a színház.

 proba

Molnár Ferenc-próba a WS Színházban. Balról: Endrődy Krisztián, Trokán Péter és Jordán Tamás (Fotó: Horváth Csaba)

A Játék a kastélyban fordított alaphelyzetét elsőként a való élet rendezte meg, Molnár Ferenc legalábbis így mesélte a történetet, amelyet aztán Györgyey Klára is közzétett Molnár-monográfiájában: "Feleségemmel (Darvas Lilivel) a bécsi Hotel Imperialban laktunk. Lili éppen akkor tanult németül: egész nap klasszikus német darabokat kellett felolvasnia. Egyik délután benézett hozzám egy jóbarátom, és ahogy leültünk beszélgetni, egyszer csak látom, hogy izgatottan talpra ugrik. Meghallotta, hogy Lili a szomszéd szobában épp azt mondja dallamos németséggel és nagy beleéléssel: 'Szeretlek! Szeretlek! Szeretlek! Meghalok érted!' Csoda, hogy felfigyelt? Én is talpra ugrottam nyomban. Az ajtóhoz rohantunk, feltéptük, és azt láttuk, hogy Lili éppen némettanárának, dr. Hocknak szavalja el ezt a forró szerelmi vallomást. Teljesen ártatlan helyzet - mégis, mennyire gyanúsnak hangzott! Ez a jelenet adta az ötletet, de ugyanígy mondhatnám, hogy a Hamletből vettem." A folytatást itt olvashatja.

Villáminterjúban mesélt Jordán Tamás:

Mire számíthat, aki beül a Jordán-Koltai párosra?
- Koltai Robival már meg sem tudom mondani, mióta, talán 1968 óta ismerjük egymást, rengeteget dolgoztunk együtt, és számtalan közös élményünk halmozódott fel, amelyek társaságban elmesélve mindig nagyon szórakoztatónak bizonyultak. Már régóta gondolkodtunk, hogyan lehetne ezeket az élményeket megosztani anagyközönséggel is, s most a Centrál igazgatójával, Puskás Tamással megszületett a megállapodás. Igazi színházi anekdotákat mesélünk el; sok kolléga is szóba kerül, köztük olyanok, akik sajnos már nincsenek köztünk.
Szombathelyen a főpróba hetében járnak a Játék a kastélyban című darabbal. Hogy érzi, összeáll-e az előadás a pénteki bemutatóra, és igazgatóként milyen reményekkel néz az évad elé?
- Babonásak vagyunk, így még csak óvatosan nyilatkozom, de bízunk a sikerben. Ami az évadot illeti, nyolc bemutatót tervezünk, s borzasztóan kell spórolnunk, ahol lehet, megtakarítanunk, hogy mindenre jusson, s ne szaladjunk bele a piros lámpába. De a közönség szereti a színházat, támogatnak minket, így a színészek is jó hangulatban dolgoznak.
Ennyi munka mellett jut-e ideje pihenni, vagy maga a munka a pihenés?
- Évtizedek óta ilyen tempóban élek és dolgozom, így ma már - szerencsémre - szinte hobbiként, kikapcsolódásként élem meg ezt a rohanást.

Fotók az előadásról:

133635

1.

133652

2.

133636

3.

133663

4.

133666

5.

133672

6.

133679

7. Fotók: Mészáros Zsolt, wssz.hu

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban

– komédia három felvonásban –

TURAI/Trokán Péter

GÁL/Orosz Róbert

ÁDÁM/Kálmánchelyi Zoltán

ANNIE/Nagy Cili

ALMÁDY/Szerémi Zoltán

TITKÁR/Vass Szilárd

LAKÁJ/Endrődy Krisztián

Díszlet: Horgas Péter   Jelmez: Dőry Virág

Ügyelő: Schmidt Róbert   Súgó: Balogh Lívia

A rendező munkatársa: Juhász Ádám

Dramaturg: Duró Győző   Rendező: Jordán Tamás

Bemutató:  2012. szeptember 28., 19 óra

Forrás: Színház.hu, Weöres Sándor Színház, blikk.hu

süti beállítások módosítása