A Hajrá Háry a Tháliában debütál! - Villáminterjú

A HOPPart Társulat Hajrá Háry! című előadása október elsejétől a Thália Színházban lesz látható. Ennek kapcsán 10 plusz 1 kérdéssel fordultunk Herczeg Tamáshoz, a társulat vezetőjéhez. 

 

 

Pirult már el? Hebegett, habogott, izzadt a tenyere?
Történt már olyan, hogy egy füllentésen rajtakapták?
Érezte már magát rosszul a bőrében? Gyűlt már meg a baja a Hivatallal?
Tragikus kimenetelű állásinterjú? Kellemetlen családi konfliktusok?
Huncut kalandok, zsiványságok? Hétköznapok, ünnepnapok?
Jövőkép?
Szerezzen diplomát a Háry János Igazmondó Szabadegyetemen! MOSTANTÓL A THÁLIÁBAN!
(A diploma alapfokú oktatásra jogosító végzettséget ad!)

hajra

Novák Eszter rendező a darabról:

„A mi mesénk Háry és más magyar hazugságmesék alapján íródik. Kárpáti Péterrel és a színészekkel az eredeti motívumokhoz keverjük a körülöttünk élő világ motívumait, saját fantáziánk és a valóság képtelenségeit. A mesék néha megelevenednek, megzenésednek, a hazugságverseny vérre megy. Budapesten jártam a múltkor, akkora madarat láttam, hogy az egyik szárnya eltakarta Pestet, a másik Budát. Igaz ez? Nem tudom, én nem láttam, csak egy akkora tojást, mint a Gellért hegy.”

10+1 kérdés Herczeg Tamáshoz:

Hogy született a Hajrá Háry, miért a cím?

Először azt terveztük, hogy a Háry János c. daljátékot állítjuk színpadra, aztán meggondoltuk magunkat, Novák Esztert jobban érdekelte, hogy mi mit gondolunk a hazugságról és valahogy Münchausen és Háry találkozása is érdekesnek tűnt, még hazugságversenyről is volt szó, hát innen.

Mi az a Háry János Igazmondó Szabadegyetem? Kinek a találmánya?

Saját intézményünkről van szó, ami erre a szép életre neveli diákjainkat, ahol mindenki megszerezheti az érvényesüléshez szükséges praktikus ismereteket. A rendező és a szerzők közös találmánya, de mi, a Tantestület tagjai is úgy gondoljuk, hogy leginkább így, intézményesített formában van csak értelme átadni tudásunkat a nézőknek, ill. diákoknak.

Milyen volt Novák Eszterrel újra találkozni rendezőként, (édesanyátok maradt-e)?

Mindig édesanyánk marad. Nem is tudom, hogy boldogul az egyre több gyerekkel, nem könnyű velünk. Nem gondolom azt, hogy elszakadtunk volna egymástól, nem volt "újra" érzésem, de lehet, attól is van ez mert előtte többször is dolgoztunk együtt Tatabányán, szinte folyamatos volt a munkakapcsolat.

Hogy kerültetek kapcsolatba Egyed Attiláva és Chován Gáborral?

Tatabányán találkoztunk Attilával és Gáborral is, Eszter szeret velük dolgozni, és mi is örültünk annak, hogy ismét együtt lehetünk.

Mennyit zenéltek az előadásban?

Nagyon sokat. Szinte végig szól a zene. De ne felejtsük, hogy ez az előadás a hazugságról szól.

Mennyit változott az előadás a különböző helyszíneken?

Kőszeghez képest változott elsősorban, ott tartottuk a premiert. Mindig az adott térhez  igazítjuk az előadást, kihasználva a helyszín sajátosságait. A Thália Színház Arizóna Stúdiója a maga intimitásával és mobil terével ideális környezet a Hajrá Hárynak. 

Tarján Tamás kritikájában azt írta: "végre új kabarétípus jelentette be: (majdnem) itt vagyok". Ezt mennyiben találjátok helytállónak?

Majdnem.

hajra2

Hogy van a HOPPart?

A HOPPart élt, él, és élni fog.

Mire lesz elég a támogatás, amit kaptatok?

Sikerült többet kapnunk, mint a kért összeg fele és ez már félsiker. A tavalyi évhez képest kevesebbet kaptunk, viszont a keretösszeg majdnem a felére csökkent. A pályázati kiírásban reális költségvetést kérnek, de többnyire a kért összeg hányadát adják. Az elszámolásnál viszont a tervezett költségvetést kérik számon. Arra kényszerítik a pályázókat, hogy a szükségesnél jóval nagyobb összeget írjanak be ahhoz, hogy legalább azt megkapják, amivel kihúzzák a színházi évadot. Ez egy abszurd helyzet. Nincs igazi függetlenség, ami a finanszirozást illeti, ez a minimális összeg determinálja a gondolkodásunkat, a kísérletező, szárnyaló képzelőerőnket gátolja.

Megfordult-e a fejetekben, hogy abbahagyjátok?

Külön-külön igen, de társulatként nem.

Mi tud visszatartó erő lenni?

A megszűnést visszatartó erőre gondolsz? A színházba vetett vakhit.

Jegyet itt vásárolhat az interneten.

Színház.hu, fotók: Németh Iván

süti beállítások módosítása