A tanítónő - Ács János újra Győrben rendezett

Szeptember 29-én mutatta be a Győri Nemzeti Színház Bródy Sándor: A tanítónő című darabját. A főszerepben Érsek-Obádovics Mercédesz, a rendező Ács János.

Így ajánlja a színház a darabot:

Az I. világháború előtti világ „életrajzának” bemutatásával Ács János rendezésében mutatjuk be Bródy Sándor klasszikusát. A rendező szavaival: „Meglepő és megrázó. Tragikus és kacagtató részleteken keresztül fogják megérteni, hogy egy fiatal lány, a Tanítónő, hogy próbál beilleszkedni egy falu életébe. Személyisége Ady, Kosztolányi, Babits, József Attila költészetével egyenértékű szépséget sugall a közönségnek; és megint csak az Önök döntése lesz „Kinek van igaza?” A szerelmes büszke függetlenségre törekvő fiatal lány és a falu férfi soviniszta társadalmából verbuválódott tábor közötti néma harcnak ki lesz a győztese? Mint mindig, Önök fogják eldönteni, hogy lelkükben, személyiségükben, családi múltjuk okán ki mellett állnak ki.”

Ács János a darabról:

Meglepő és megrázó. Tragikus és kacagtató részleteken keresztül fogják megérteni, hogy egy fiatal lány, a Tanítónő, hogy próbál beilleszkedni egy falu életébe. Személyisége Ady, Kosztolányi, Babits, József Attila költészetével egyenértékű szépséget sugall a közönségnek; és megint csak az Önök döntése lesz „Kinek van igaza?” A szerelmes büszke függetlenségre törekvő fiatal lány és a falu férfi soviniszta társadalmából verbuválódott tábor közötti néma harcnak ki lesz a győztese? Mint mindig, Önök fogják eldönteni, hogy lelkükben, személyiségükben, családi múltjuk okán ki mellett állnak ki.

Sárközi József a szerepéről: 

Az eddigi karakán férfi szerepeimtől ez némileg eltérő, hiszen ez már nem a hős szerelmes kategória. Egy agresszívabb, érettebb karakterről van szó, akire felnéznek a férfiak, és akiért odavannak a nők. A szerep szerint egy vadállat vagyok, talán éppen ezt szeretik a nők, ebben az alkoholista, parasztmilliomos gyerekben. Övé a pénz, a hatalom, és ez mindent elárul (Forrás: Győr24)

Fotók az előadásból:

DSCF4964

1.

DSCF4968

2.

DSCF4990

3.

DSCF5033

4.

DSCF5041

5.

tanitono_plakat_web_442

6.

Bródy Sándor: A TANÍTÓNŐ
színmű 2 felvonásban
Tanítónő:     ÉRSEK-OBÁDOVICS MERCÉDESZ
Öreg Nagy István:     BEDE-FAZEKAS CSABA
Ifj. Nagy István:     SÁRKÖZI JÓZSEF
Nagyasszony:     GYÖNGYÖSSY KATALIN
Tanító:     MOLNÁR ZSOLT
Kántor:     RUPNIK KÁROLY
Kató, kántorkisasszony:     SZINA KINGA
Főúr:     MASZLAY ISTVÁN
Káplán:     TÖRÖK ANDRÁS
Szolgabíró:     POSONYI TAKÁCS LÁSZLÓ
Járásorvos:     ÁTS GYULA
Bérlő:     SZIKRA JÓZSEF
Patikus:     JÁGER ANDRÁS
Törvénybíró:     VENCZEL-KOVÁCS ZOLTÁN
Hray Ida:     MIHÁLYI ORSOLYA
Postás:     KOPPÁNY ZOLTÁN
Prímás:     PINGICZER CSABA
Lovászinas:     KSZEL ATTILA
Iskoláslányok
Díszlet:     BÁTONYI GYÖRG        Jelmez:     GYARMATHY ÁGNES
Súgó:     VLASICS RITA    Ügyelő:        KARÁCSONY SZILVESZTER
Rendezőasszisztens:     KSZEL ATTILA         Dramaturg:     EGRESSY ZOLTÁN
Rendező: ÁCS JÁNOS
Premier: 2012. szeptember 29. 19.00

süti beállítások módosítása