Fabula Rasa a Bakelitben - Legényestől a flamencoig

A Bakelit M.A.C. Bajnay Beáta rendező-koreográfust kérdezte az Aldebaran Kompánia és a Netz Táncprodukció közös táncelőadásáról, a Fabula Rasa-ról. Az előadást október 1-én, 2-án és 3-án este 8 órai kezdettel játsszák a Bakelitben.

A Bakelitbe október elején a Fabula Rasa című táncelőadást hozzátok el, ami az Aldebaran Kompánia és a Netz Táncprodukció közös projektje. Hogyan született meg ez az együttműködés?

Táncháztalálkozón láttam férfi embereket legényest táncolni, a hideg rázott az élménytől és elhatároztam, hogy ha valaha készítek egy nagyobb lélegzetvételű előadást, abban ez tutira benne lesz. Egyrészt megragadott a férfi energia sűrített tartalma másrészt rácsodálkoztam, hogy mennyit játszanak a ritmussal és a párhuzam azonnal adta magát a flamencoval. Nem sokkal később felkértek egy műsor szervezésére, ahova kellettek néptáncosok is és őket „dobta a gép”. Kreativ és gyümölcsöző együttműködés alakult ki.

Mi alapján válogattátok a táncosokat?

A női szereplőket régről ismerem, táncoltunk is együtt. Elsősorban a nyitottságuk, másodsorban a karakterük számított és hogy korábban hogyan tudtunk együttműködni. Az alap a kölcsönös bizalom. A fiúkat pedig a Netz vezetője Lengyel Szabolcs Micsi hozta magával.

kek_berni

Az előadás a flamenco és a magyar néptánc tradícióiból, valamint a kortárs mozgásvilág elemeiből építkezik. Hogyan tudtátok összehangolni a próbák folyamán a különböző stílusokat?

Türelemmel és nagy kitartással valamint volt egy remek alkotói fészkünk az Octopont Tánciskola. Kezdetben a részpróbáknál a flamencos triokat raktuk össze, amikhez konkrét elképzeléseim voltak. A szólókat együtt készítettük a táncosokkal, hagytam benne nyitott részeket, amiket nekik kellett kitölteni a saját mozdulataikkal. Közben felvettük a filmeket. A neheze csak ezután jött, hogy összeegyeztessük a hat embert.

A fiúkkal közös részeknél pedig a kiinduló párkapcsolati helyzeteket, viszonyokat adtam meg és páronként kellett megkeresniük azokat a mozgásokat, amelyek a leginkább kifejezték az adott szituációt. Legjobban a ritmus rész megalkotása izgatott és az is lett a szívem csücske. A néptánc egy az egyben a fiúk munkája.

Az előadás címe Fabula Rasa. Mit jelent ez pontosan?

Mesélni szerettem volna a három nőről. Így jött a fabula. Aztán egy reggel ébredésnél beugrott, hogy Fabula Rasa és rögtön tudtam, hogy megvan a cím. Azt, hogy más is használja ezt a nevet csak később tudtam meg.

Az előadás kiindulópontját Doffek Berni novellái adták. Miért pont az ő műveire esett a választásod?

Az indulás idején olvastam a blogját. Pár írása megfogott és megihletett. A három nő története akkor már jó ideje mocorgott bennem és az írások löketet adtak az első lépéshez.

Milyen terveitek vannak az előadással a jövőben?

Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna az előadás. Akik eddig látták, ők mind szerették és bíztatnak a továbbjátszásra. Befogadó helyeket keresünk.

Kiknek ajánlod az előadást?

Minden korosztálynak.

Forrás: Színház.hu, Bakelit M.A.C.

süti beállítások módosítása