Máté Gábor: a belső mérce a mérvadó

A jubileumi születésnapját ünnaplő harmincéves Katona József Színház igazgatóját, Máté Gábort kérdezte a Vasárnapi Hírek. 

Annak kapcsán, hogy idén A mi osztályunk nyerte el a Színikritikusok Díja legjobb előadásának járó elismerését a lap újságírója felidézte, hogy a díjátadón Máté Gábor egy tömör beszédet mondott, melyben kritikával illette a jelenlegi kultúrpolitikát. “Nem csak a kultúrpolitikát kritizáltam, ennél ez egy bonyolultabb kérdés. Egy ország mentális állapotáról beszéltem, ami nem csak a kultúrpolitika függvénye. A mi osztályunk című előadásnak van színházi visszhangja, aminek persze örülök, de amit vártam tőle, hogy felkavar valamilyen gondolkodási állóvizet, az nem következett be. Pedig ahol eddig játszották (például Varsóban, Barcelonában, Torontóban), ott nagy viták övezték, támadások kereszttüzébe került a darab, a lengyel író is, tehát többet jelentett egy jó vagy rossz színházi előadásnál. Nálunk, úgy tűnik, született egy jó előadás, de nem kavart fel semmit” – fogalmazott Máté Gábor, aki szerint ez kulturáltsági fok kérdése is, és az írástudók, az író emberek felelőssége is, hogy miben találnak témát.

mategabor

A kérdésre, miért írta alá a Dörner György kinevezése ellen szóló levelet, elmondta: “Beleszólni ugyan nem tudunk az ilyen kérdésekbe, de jelezni lehet, ha valamivel nem értünk egyet. Sok oldalról tévedés volt az a döntés. Példátlan, hogy egy nyíltan szélsőséges eszme teret nyerjen közpénzen. És egy szakmai értelemben összetákolt, átgondolatlan pályázatot hoznak ki nyertesnek, ez nyilvánvalóan hiba volt. Nem mérlegeltem, hogy ez esetleg negatívan hathat a Katonára. Nagy baj, hogy ennyire átpolitizált minden. Nem gondolom, hogy azzal kéne foglalkoznom, hogy ki milyen oldalról mit gondol. Én a színházról szakmailag gondolkodom, ezen fáradozom, nem a politikai oldalak érdekelnek” – közölte az igazagtó.

“A politizálás szolgálat: a vezetőknek kellene szolgálnia az őket megválasztóknak, nem pedig bolondítani az esetleges rájuk szavazókat. Hogy ez hitéleti kérdés legyen, azt pláne nem tartom helyesnek. Ez az ország ilyen értelemben tévúton van. Tévedésben élünk. És most már a színházakban is ilyen és olyan oldalak vannak, de nekem ehhez nincs kedvem” – tette hozzá Máté Gábor, akit arról is faggattak, elégedett-e igazgatói teljesítményével.

“Hosszú folyamat ez. Szeretném, ha a Katona egyre jobb színház lenne, de ez nem a nézőszámtól függ. Akkor lennénk nézőszám tekintetében jó színház, ha zenés, vidám darabokat játszanánk. A belső mérce a mérvadó, az ítéli meg, hogy mi a jó. Ha a hangulat jó, ha a színészeknek van dolguk, ha jó szerepeket játszanak, akkor pozitív a színház belseje. Persze mindig van, aki elégedetlen, mert kissé háttérbe kerül egy évadban, erre próbálok is figyelni, de a műsorterv öszszeállítása a legnehezebb. Jelenleg 35 fős a színész stábunk, három játszóhelyünk van, úgyhogy mindenkinek van dolga” – nyilatkozta Máté Gábor.

A teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása