"Ez nem egy lányregény" - Ónodi Eszter a Jadvigáról

Ónodi Eszter, a Katona József Színház társulatának tagja a Belvárosi Színházban lesz látható a Jadviga párnája színpadi adaptációjának címszerepében. Többek között erről mesélt a Pesti Műsornak. Lapszemle.

"Nagyon örültem az Orlai Produkció felkérésének és ez most tényleg nem píárszöveg. Amikor a film kasztingjára készültem, gondoltam, utánaolvasok, és megesett velem a klasszikus sztori. Egyszerűen nem tudtam letenni a könyvet" - kezdte Ónodi Eszter. Hozzá tette, külön örült, hogy maga az író, Závada Pál alkalmazta színpadra a szöveget. "Azt persze nem tudja letagadni a szerző, hogy férfi, így az előadás is főként Ondris nézőpontjából láttatja a világot. De ez nem is baj, hiszen így megmarad Jadviga kiismerhetetlensége és titokzatossága. És bár bizonyos helyzetekben azért előkerül a realista játékmód, Ladányi Andrea mozgásvilága és a folyamatos zene azért elemeli a cselekményt.(...) Ez nem egy lányregény, hanem egy modern problematika, egy szerelmi háromszög a maga perverz és velejéig romlott hátterével. Ilyen értelemben pedig a görög tragédia műfaja sem áll távol ettől az adaptációtól. Nem is véletlen, hogy vannak benne karénekek, melyek a múltból elhallgatott, ki nem mondott történeteket éneklik meg." - fogalmazott a darabról Ónodi Eszter, aki az előadást kísérő zenés és táncos feladatokról elmondta, mindig kifejezetten kereste a a kihívásokat, azokat a helyzeteket, amikor valami egészen őrült dolgot kell csinálni.

jadviga_parnaja_proba_fotok_79Fotó: orlaiprodukcio.hu

"Az biztos, hogy mindig mindenkinek megadom az esélyt akkor is, ha furcsának tűnik a feladat. Sosem akarok felesleges akadályokat gördíteni egy produkció elé. Nem tartom magam hisztisnek, fát lehet vágni a hátamon. Bár alkatilag sokan azt látják bennem, hogy félelmetes primadonna vagyok, de ez nem igaz" - mutatott rá a színésznő.

Ónodi Eszter elmondta, a Top Dogs az egyetlen nagy szériát futó előadás, amiben szerepel. Ebből a háromszázadikat játsszák szeptemberben, de ez egy improvizációban gazdag előadás, vagyis nincs belőle két egyforma. "De ha a Portugál összes eddigi előadásában nekem kellett volna játszanom, abba azért belebolondultam volna. A legizgalmasabb számomra mindig a próbaidőszak, és nem nagyon szokott vérezni a szívem, ha levesznek egy előadást. Persze A kétfejű fenevadat azért mindannyian megsirattuk. Gyönyörű volt a Weöres-szöveggel bánni" - mesélte a Katona József Színház egykori előadásáról.

Ónodi Eszter az évadbeli feladatairól is beszámolt, idén a Jadvigán kívül a Katonában Mohácsival dolgozik majd Goldoni A nyaralás című darabjában és Dömötör Andrással Marius von Mayenburg Mártír című drámájában, melynek tavaly áprilisban Berlinben volt az ősbemutatója. "Az egész évadom arról szól, hogy új embereket ismerhetek meg. Ráadásul a gyerekszülésem óta nem fordult elő, hogy egy évadban ilyen sok bemutatóm legyen. De mivel a gyerek már 7 éves lesz, így talán belefér."

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása