Béres Ilona és Tordai Teri az Óbudai Társaskörben

Örkény István Macskajátéka számtalan előadást ért már meg. Berényi Gábor az Örkény-emlékév alkalmából 'A Szkalla lányok' címen egy olyan szövegváltozatot írt a kisregényből, amelyben csupán a két főhősnő, Orbánné és testvére, Giza jelenik meg a színpadon. Béres Ilona és Tordai Teri párosa újra látható az Óbudai Társaskörben.

Az előadás a nyáron Óbudára, a Társaskör árnyas fái alá költözött. Játszották júliusban, augusztusban, s most a sikerre való tekintettel októbertől havonta egy alkalommal a Társaskör nagytermében láthatóak „Szolnok megye szépei, a Szkalla lányok”.

BresTordai800_1

Tordai Teri és Béres Ilona mesélt:

Tordai Teri: "Tavaly nyáron töprengtünk, mit tudnánk mi ketten együtt csinálni. Örkény István özvegye, Radnóti Zsuzsa, akit ugyancsak főiskolás korunk óta ismerünk, ajánlotta nekünk Berényi Gábor kétszólamú kis koncert-szerű Macskajáték átiratát. Amikor megkaptuk a szöveget, elkezdtünk összejárni. Hetente egyszer vagy kétszer. Mondtuk a szerepünket, tréningeztettük az agyunkat, s közben mérhetetlenül élveztük a nagyszerű szöveget. Arra is gondoltunk, hogy manapság nem divatozik az érzelemmel, a szeretettel teli színjáték. De mi nem színt játszunk, hanem minden szó a lelkünkből jön. A másikra való odafigyelés, a családi kötődés, a messzire került emberek ragaszkodása egymáshoz. Ezt akarjuk bemutatni. Ilinek van egy jó mondata, ahol arról beszél, hogy mi nem divatozott akkor tájt. Hogy’ is van?"
Béres Ilona: „Úsztunk, teniszeztünk, ami a lányoknál akkor még nem divatozott.”  

Szkalla2_1

T.T.: "Most meg az nem divatozik, hogy a szeretetet kimutassuk. Hogy a hozzánk közel álló embert féltjük, izgulunk érte. Az elszakadás keserűsége és a találkozás újbóli csodája nagyon fontos".
B.I.: "Semmifajta sértettség nincs bennem, mert dolgozom. De nekem az az érzésem a mostani színházi világban, hogy a Peer Gynt-beli Dovre apó barlangjában élünk. Tehát a szép csúnya, a csúnya szép. És mindent bekoszolunk, minden vacak, az emberi kapcsolatok széthullanak. Mi meg nem hisszük ezt. Mi mást hiszünk. És remélem, hogy ezzel az előadással is ezt demonstráljuk. Erre nagy szükség van. Tapasztaljuk, mert annyian kíváncsiak az előadásunkra, hogy nem férnek be. … Ha valaki azt mondja, hogy ez nem kell, mert ez nem modern, a válaszom az, hogy én azt gondolom, hogy a szeretet, a felelősség nem múló dolog".

(Jálics Kinga írása nyomán.)

Az előadás időpontja: 2012. október 15. 19 óra

süti beállítások módosítása