Folytatódik a MASZK Őszi Kollekciója

Nemes irodalmi alapanyagok színpadi adaptációi, két saját bemutató és a második alkalommal megrendezett THEALTER U2http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1. plusz fesztivál a MASZK Egyesület Őszi Kollekciójának október kínálatában az ALTERRA Kortárs Előadóművészeti Központban, vagyis a szegedi Régi Zsinagógában.

Október 2-án, kedden visszatérő vendéget üdvözölhet a szegedi közönség. A VII. Szegedi Bolgár Kulturális Napok keretében Jana Dobreva kifejezetten Hadzsikosztova Gabriella számára írt darabját, a Zebrát mutatja be a Malko Teatro. A bolgár nyelven, magyar felirattal látható előadás főszereplője egy középkorú nő, aki tanácstalanul álldogál egy útkereszteződésben, de képtelen átkelni. A szófiai születésű Hadzsikosztova Gabriella hazánkban végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem musical szakát, tanított a Szófiai Színművészeti Főiskolán, tagja volt a Rock Színháznak, a Magyarországi Német Színháznak, több zenekar énekese, a Malko Teatro alapítója és művészeti vezetője.

malko_IMG_0968_kicsi

Az előadásról így vall: „Ez a darab egy nagy ajándék nekem, és ezt az ajándékot szeretném tovább adni! Nem csak az itteni bolgároknak szól, hanem mindenkinek, aki valahol máshol éli az életét, hisz rengeteg magyar él távol a hazájától, és így vannak ezzel a bolgárok is… ez az utolsó pillanat, amikor fizikailag még bírok egy ilyen nehéz előadást, de szellemileg már elég érett vagyok hozzá. Nagyon időben született, és nagy ajándék a sorstól.”


Október 3-án, szerdán a FÜGE Produkció - VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás mutatja be Székely János Caligula helytartója című drámáját. A hazugság és igazság viszonyát boncolgató, becsületről, barátságról, hűségről, árulásról és öncsalásról gondolkodtató produkció alkotói között Fodor Tamást, Tamási Zoltánt és a szegedi Király Attilát is láthatják a nézők. Az évad legjobb független színházi előadásának jelölt előadás jelmeztervezője ugyancsak szegedi: Papp Janó.

A Tom Waits dalaival színesített előadás rendezője a Bárka Színház egyik alapító tagja, Szikszai Rémusz még kolozsvári színészként játszott a Caligula helytartójában: a korábban Romániában betiltott darab a Kolozsvári Állami Magyar Színház első bemutatójaként került színpadra a rendszerváltás után, http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1.990 tavaszán.

Caligula_foto_puskel_zsolt3_kicsiFotó: Puskel Zsolt

A Júdeában, a rómaiak provinciájában, egy ideiglenes katonai bázison játszódó, de minden korban érvényes kérdéseket felvető darab a rendező szerint „jól mutatja, a hatalom természete az, hogy kifordít önmagadból. Amikor ember embernek parancsol, egy adott pillanatban, bármennyire is törekszik a jóra, hibázik. Ha a hiba valakinek az életébe kerül, olyasmi történik, amitől az életben nem szabadulsz.”


Ugyancsak nemes irodalmi alapanyagból készült a Pestis, melyet október http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1.7-én láthatnak a szegedi nézők. A Nobel-díjas Albert Camus a világ szinte valamennyi nyelvén megjelent regényének monodráma változatában egyetlen színész tucatnyi alak sorsát játssza el a pestis sújtotta Oránból. A több mint négyszáz előadást megélt párizsi bemutató után a darab magyar változatát Hegedűs D. Géza adja elő. A Szakkör, a Vígszínház és a Francia Intézet együttműködésében készült produkció rendezője Dömötör András, zeneszerzője Márkos Albert, aki csellón működik közre a produkcióban. Az előadást a MASZK Egyesület Sorvezető beavató színházi nevelési programja részeként különösen a pedagógusok és a 2http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1. év alatti diákok figyelmébe ajánlja.


Ugyancsak a Sorvezető program részeként látják vendégül október 25-én Mándy Ildikó Társulatának Hamlettek klubja 2.0 című előadását. A Harangozó-díjas koreográfus, Mándy Ildikó és társulata 2008-ban kezdte el egy Shakespeare-tetralógia megvalósítását. A Szegeden is bemutatott (Lady) Macbethek szöveg nélküli, a mozgás nyelvén kommunikáló előadás, míg a RésJ című Rómeó és Júlia feldolgozásban a mozgás és a szöveg harmóniáját valósították meg az alkotók.

mandy_hamlettek2_http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1.

Most a tetralógia harmadik részeként elkészült, a shakespeare-i szövegre hangsúlyosan építő Hamlet-adaptációt láthatnak a nézők, amely kizárólag a darab központi figurájával foglalkozik: az előadásban két Hamlet – Kövesdi László és Stubnya Béla megformálásában – vitatkozik és érvel… 

Jan Kott szerint „A Hamletben sok-sok nemzedék fedezte fel saját vonásait, s talán éppen ezért zseniális mű, mert megnézheti benne magát az ember, akár egy tükörben.” Természetesen ezt a programunkat is jó szívvel ajánljuk nem csak a pedagógusok és a diákok, de az idősebb Shakespeare-rajongók figyelmébe is.


Nem maradnak csemege nélkül a tánc rajongói sem októberben: http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1.9-én a Közép-Európa Táncszínház legújabb előadását, a Pyramidont mutatják be, melynek zeneszerzője Zombola Péter, koreográfusa Katona Gábor. Hargitai Mariannt az évad legjobb táncosának járó kitüntetéssel díjazták a Tánc Világnapján, mellette Horváth Adriennt, Eller Gusztávot és Mádi Lászlót láthatják a színpadon ezen az estén.
ket_piram052_DG_kicsiA MASZK Egyesület két új produkcióval is jelentkezik októberben

Az ötéves fennállását ünneplő Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület újabb koprodukciója a Tóték, melynek magyarországi bemutatójára október 8-án kerül sor. A Harsányi Attila, Geltz Péter, Bacskó Tünde, Éder Enikő és Lung László Zsolt közreműködésével színpadra állított Örkény-klasszikus dramaturgja Czene Zoltán.

aradi_totek_DSC_0http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1.06

Tóték

Az október 23-án sorra kerülő ősbemutatóval Harsányi Attila rendezőként is bemutatkozik. A Földbe némult száj című produkció Branimir Šćepanović azonos című kisregénye nyomán készült. Harsányi Attila alkotótársai Selmeczi Bea dramaturg és a koreográfus Zsíros Linda. Az előadás narrátora Keszég László, táncosként pedig Aurel Muresan, a Miskolci Nemzeti Színház tagja mutatkozik be a szegedi közönségnek.

Az idén hagyományteremtő szándékkal, második alkalommal sorra kerülő THEALTER U2http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1. plusz kisfesztiválrai idén október http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1.0-http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-10-02/11877653/1.4. között kerül sor, a rivaldafény újra az utánpótlásra, a művészeti gimnazistákra és főiskolásokra, a pályájuk kezdetén álló elhivatott színházcsinálókra irányul.

A szervezők szándékai szerint évente jelentkező bemutatkozási és ismerkedési fórumként szolgáló fesztivál egyben intenzív szakmai továbbképző alkalma is lesz a hazai és határon túli magyar utánpótlásnak, művészeti gimnazistáknak és főiskolásoknak – a távlati tervek szerint a nyári nemzetközi fesztiválhoz hasonlóan ugyancsak nemzetközi kontextusban.
A MASZK továbbra is kínálja pártoló tagsági kártyáját, valamint az azzal járó előnyöket. A nézők szeptembertől premierbérletet is válthatnak, amely szintén kedvezményt jelent a jegyváltáskor.

süti beállítások módosítása