2014-ben emelhetik a Nemzeti támogatását - L. Simon Lászlót kérdezték

L. Simon László az Indexnek adott interjújában kifejtette, szerinte 2014-ben érdemes lenne jelentősen emelni a Nemzeti Színház támogatását.

L. Simon László az Indexnek arról beszélt, hamarosan megjelenik a Nemzeti Színház igazgatói pályázatának kiírása. Arról, milyennek látja a tárca az új Nemzetit így szólt: “A színháznak teret kell adnia a klasszikus és a kortárs magyar drámának, a klasszikus megoldásoknak és az újító törekvéseknek is. Komplex feladata van: nem lehet egy szűk közönséget érdeklő alternatív színház, bár játszhat a stúdiójában kísérleti darabokat is, ugyanakkor ki kell tudnia elégíteni azokat az igényeket, amelyeket az ország első színházától joggal vár el a nagyszámú közönség” – fogalmazott L. Simon László.

lsimon

A felvetésre, miszerint a Nemzeti húzott költségvetéssel, 900 millió forintból működik, és ezzel nagyságrendekkel elmarad az Operaházétól, amelynek költségvetését 4 milliárdról 8 milliárdra emelték így nyilatkozott: “A két intézményt nem lehet összehasonlítani, hiszen Operaház csak egy van az országban, saját szimfonikus zenekarral, kórussal, tánckarral, majdnem ezer dolgozóval. Az Operaház költségvetése 8,3 milliárd forintra fog nőni, ha megszavazzuk, de ebben benne van 1,7 milliárd az Erkel Színház felújítására, és hogy jövő tavasztól már két játszóhellyel fog rendelkezni az intézmény. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes több pénzt fordítani a Nemzeti Színházra” – közölte L. Simon László, aki hozzátette, a 2013-as költségvetést már tárgyalja a parlament, de “2014-ben érdemes lenne jelentősen emelni a Nemzeti támogatását”.

Az Index interjúját itt olvashatják.

süti beállítások módosítása