Ithaka partjai felé - Színház házi őrizetben

Nemrégiben különös utazásra lettem hivatalos. Keserű Imre és társulata még számukra is szokatlan helyre vitte el ma már sokak által bOdyssey avagy TestOdüsszeia néven ismert érintésterápiás kalandtúráját: a pont két éve raboskodó bába, Geréb Ágnes házi őrizetébe.

body

A bOdysseyről:

Az Odüsszeia itt és most, veled történik. Te vagy Odüsszeusz, te vagy Pénelopé és Télemakhosz, a hajósok és a kérők – minden benned, veled, általad megy végbe. Nem kívülálló befogadó vagy, nem néző, hanem „érző”.

Mi pedig nem színészek vagyunk, hanem kísérők és „éreztetők”, akik felidézik, felidéztetik, eljátszatják veled a mesét, eldünnyögik, elringatják, eldögönyözik. (Ne félj, a testeddel semmi intimebb vagy fájdalmasabb nem történik, mint egy közepesen erőteljes masszőrnél.) Szóval testestül-lelkestül benne vagy a történetben. Add át magad neki, hagyjad, hadd sodorjon.

De nem is Homérosz története a legfontosabb, hanem hogy meséljünk, a magunk nyelvén, arról az emberről, aki bolyong a világban, keres valamit, s szeretné otthon érezni magát valahol.

Például Ithakában.

Vagy saját testi-lelki valójában.

1

bOdyssey különleges helyszínen - Szubjektív:

…nem is Homérosz története a legfontosabb, hanem hogy meséljünk, a magunk nyelvén, arról az emberről, aki bolyong a világban, keres valamit, s szeretné otthon érezni magát valahol. Például Ithakában. Vagy saját testi-lelki valójában” – írja a különleges kalandtúra ötletgazdája, s mindezt meg is tapasztalhattuk azon az estén mindannyian, akik ott voltunk Geréb Ágnes lakásán, ahova ellátogatott a bOdyssey színházi játék. Keserű Imre Geréb Ágnes színésztársa volt Szegeden, a legendás egyetemi színpadon, és bizonyos értelemben ma is kollégák. Hiszen a bOdyssey nem klasszikus értelemben vett színház, sokkal inkább hasonlít ahhoz, amit Geréb Ágnes a szülések során tesz: kísér– az úton Ithaka, otthonunk, önmagunk felé.

3

Geréb Ágnes és egy játékos

Hiszen az Odüsszeia története – amit a kísérők 'megtörténtetnek' velünk, bekötött szemmel, csak hangok és érintések által válik átélhetővé számunkra. A bOdyssey ismeretlen tájakra vezet, mégis maga az életünk története, hiszen Odüsszeusz kalandjai éppen olyanok, amilyenek időnként velünk is megesnek. Ezért ismerősek. Ismerjük a házunkban lakomázó kérőket, a csábító szirénhangokat, az elmaradó, elvesző társakat. Sőt, olykor mi magunk vagyunk ezek. Így válhat terápiává Keserű Imréék kalandtúrája, ami egyben szülés és születés, születés és halál, halál és föltámadás.

2F. Várkonyi Zsuzsa és Keserű Imre

Miközben ezen töprengtem, eszembe jutottak Kavafisz, a görög költő sorai, aki arra int: ne akarjuk lerövidíteni az utunkat, ne akarjuk megspórolni a kalandokat és a fölfedezéseket. De azért „csak minden gondolatod Ithaka legyen”.
És arra gondolok, aki azon az estén szintén végigjárta velünk ezt a különös odüsszeiát és a való életben a maga odüsszeiáját is, kemény és veszélyes, emberformáló kalandokkal, miközben másokat kísért az úton. És az a kérdés jár az eszemben: két év után vajon föltűnhetnek-e az ő szeme előtt is Ithaka partjai?

 

takacs

Játékosok és S. Takács András

Geréb Ágnes fogsága sok kortárs alkotót megihlet. Neki íródott Palya Bea Szülésdala, játszott már a házi őrizet helyszínén, bérházi lakásában a Gólem Színház, Móré Irén (fuvolaművész), Szabó Krisztina (hegedűművész), Szalóki Ági és Lamm Dávid, hamarosan tiszteletét teszi Kiss György Ádám a Rögtönzések Színházával, David Yengibarian harmonika művész és még sokan mások.

 

Amennyiben Keserű Imre bOdyssey projektjéről szeretne több információt, olvassa el az alábbi anyagainkat:

1. „Odüsszeusz! Hazaértél!” avagy színház nézők nélkül - Interjú Keserű Imrével A Bodyssey Projectről

2. Test-Odüsszeia

 

BOdyssey legközelebb 2012. október 13.-án 19:00 - 22:00-től lesz, immár 90. Alkalommal!

Helyszín: Budapest, Szondi utca 83-85

Jegyet foglalni az info@bodyssey.hu e-mail címen lehet.

www.bodyssey.hu

 

-----------------

Ez a cikk Mester Zsolt írása alapján született, aki nézőként részt vett a vonatkozó előadáson. Úgy gondoljuk, maga a beszámoló is közlésre érdemes, ezért változatlan formában is lehozzuk: : 

 

"Nemrégiben különös utazásra lettem hivatalos. Keserű Imre és társulata még számukra is szokatlan helyre vitte el ma már sokak által bOdyssey avagy TestOdüsszeia néven ismert érintésterápiás kalandtúráját: az e sorok megjelenésekor immár pont két éve raboskodó bába, Geréb Ági házi őrizetébe.

 

„…nem is Homérosz története a legfontosabb, hanem hogy meséljünk, a magunk nyelvén, arról az emberről, aki bolyong a világban, keres valamit, s szeretné otthon érezni magát valahol. Például Ithakában. Vagy saját testi-lelki valójában” – írja a különleges kalandtúra ötletgazdája, s mindezt meg is tapasztalhattuk azon az estén mindannyian. Keserű Imre Geréb Ági színésztársa volt Szegeden, a legendás hírű egyetemi színpadon, s bizonyos értelemben ma is kollégák. Hiszen a bOdyssey nem klasszikus értelemben vett színház, sokkal inkább hasonlít ahhoz, amit Geréb Ági a szüléseknél csinál. Kísérés – az úton Ithaka, otthonunk, önmagunk felé.

 

Hiszen az Odüsszeia története – amit a kísérők átéletnek velünk, bekötött szemmel, csak hangok és érintések által vezetve ismeretlen tájakra – maga az életünk története. Odüsszeusz kalandjai éppen olyanok, amilyenek velünk is megtörténnek; az események, amiket e kalandtúrán nagyon is valóságosan átélünk, a mi életünk eseményei; önmagunkról beszélnek, nekünk. Ismerjük a házunkban lakomázó kérőket, a csábító szirénhangokat, az elmaradó, elvesző társakat. Sőt, olykor mi magunk vagyunk ezek. Ezért terápia Keserű Imréék kalandtúrája. Szülés és születés. Születés és halál. Halál és föltámadás.

 

Miközben ezeken töprengtem, eszembe jutottak Kavafisz sorai, aki arra int: ne akarjuk lerövidíteni az utunkat, ne akarjuk megspórolni a kalandokat és a fölfedezéseket. De azért „csak minden gondolatod Ithaka legyen”.

 

És arra gondolok, aki azon az estén szintén végigjárta velünk ezt a különös odüsszeiát, és bejárta a való életben a maga odüsszeiáját is, kemény és veszélyes, emberformáló kalandokkal, miközben másokat kísért az útjukon.

 

Két év után vajon föltűnhetnek-e az ő szeme előtt is Ithaka partjai?

 

Mester Zsolt "

-------------------------


süti beállítások módosítása