Remekül tartja magát - 400 éves a hvari színház

Ünnepséggel, színházi kongresszussal és bélyegkiadással is köszöntik a hvari színház megalakításának 400. évfordulóját Horvátországban. A színházat 1612-ben építették, a kontinentális Európában harmadikként.

A színház az évszázadok alatt összeforrott a helyi közösséggel, és egyúttal beírta magát az európai kultúrkörbe - hangoztatta Zlatar Violic, horvát kulturális miniszter hétfő este, megnyitva a születésnapi ünnepségeket a dél-dalmát sziget, Hvar azonos nevű városában. A miniszter gratulált mindazoknak, akik 15 év alatt tetőtől-talpig restaurálták a színházat, és a 400 éves születésnapra elkészültek a munkával. Az ünnepségen Pjerino Bebic polgármester meghívására mások mellett részt vett Jerome Pasquier, a zágrábi francia nagykövet is - adta hírül a zágrábi Radio 101.

A horvát posta az évfordulóra új bélyeget adott ki, amely a reneszánsz színház belsejét ábrázolja a neves horvát fotós, Damir Fabijanic képe alapján.
Hvar annak idején fontos volt Velencének, mert hadiflottáját ott biztonságos, védett helyen teleltette. Boris Senker színháztörténész nem tartja kizártnak, hogy a tengerészek ebben a színházban szórakoztak.

hvarForrás: images.google.com

A Hvar városának központjában álló emblematikus épületet, az Arsenalt - emeletén a színházzal - Petar Semitecolo kereskedő, egy velencei hercegi család sarja építtette, amikor 1610-ben a városban letelepedett. A kontinentális Európában 1612-ben a hvari volt a harmadik épített színház. 1585-ben Vicenzába nyitotta meg kapuit a Teatro Olimpico, majd három évvel később Sabbionetában a Teatro all'Antica.
A hvari műemlékszínház tagja az európai régi színházak egyesületének, a Perspective-nek, amely 2003-ban alakult és az 1910-ig épült színházakat egyesíti.
Az EU által támogatott egyesület októberben Hvaron tartja kongresszusát a 400 éves színház évfordulójához időzítve. Slobodan Prosperov Novak vezető horvát irodalomtörténész fontosnak tartotta hangsúlyozni egy Zágrábban nemrég tartott kerekasztal-beszélgetésen, hogy a hatalmas felújítás után - eredeti funkciójának megfelelően - életre kell kelteni és használni kell a hvari színházat.

MTI

süti beállítások módosítása